BLINKEN S KIJEVOM UOČI "RUSKE AGRESIJE": Pentagon o kretanju ruskih trupa na granici

D.D.S.

01. 04. 2021. u 16:02

VAŠINGTON je izrazio podršku "ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu uoči trajne agresije Rusije" saopštio je američki Stejt department pošto je američki državni sekretar Entoni Blinken u telefonskom razgovoru sa kolegom iz Kijeva Dmitrom Kulebom izrazio zabrinutost SAD zbog bezbednosti na istoku te zemlje.

БЛИНКЕН С КИЈЕВОМ УОЧИ РУСКЕ АГРЕСИЈЕ:  Пентагон о кретању руских трупа на граници

Foto: AP Photo/Sergei Grits

I predsedavajući Združenog američkog generalštaba general Mark Milej je kontaktirao ukrajinske, ali i ruske, kolege ali nije otkrio o čemu se razgovaralo.

Blinken je izrazio saučešće za četvoricu ukrajinskih vojnika koji su poginuli u borbama prošle nedelje, što je najveći broj poginulih otkako su se dve strane dogovorile o prekidu vatre prošlog jula. Ukrajina je tvrdila da su oni poginuli pošto su bili pod vatrom ruskih minobacača, što Moskva poriče. Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi uprkos tvrdi da je američka vlada svesna kretanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

Nazvao je to kršenjem sporazuma o prekidu vatre. Rusija poriče bilo kakvo vojno prisustvo u regionu Donbasa. Kirbi je rekao da Vašington razgovara o situaciji sa saveznicima u NATO i da će "kontaktirati Rusiju da zatraži objašnjenje za takav razvoj događaja". Moskva je u međuvremenu izjavila da je zabrinuta sve većim neprijateljstvom na istoku zemlje i da se plaši da bi ukrajinske snage mogle da pokrenu novi sukob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a