ŠPIJUNIRAO ZA RUSE: Karabinjeri uhapsili italijanskog pomorskog oficira i ruskog agenta

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

31. 03. 2021. u 16:13

KARABINjERI specijalnog odelenja u Rimu (ROS) uhapsili su dvojicu oficira, kapetana Italijanske mornarice i ruskog vojnog službenika u Ambasadi Rusije u Rimu zbog predaje poverljivih dokumenata.

ШПИЈУНИРАО ЗА РУСЕ: Карабињери ухапсили италијанског поморског официра и руског агента

Arhiva

Optuženi su za teško krivično delo za špijunažu. Pozvan je urgentno u italijansko Ministarstvo spoljnih poslova ruski ambasador Sergej Razov, i usledila je odluka o proterivanju dvojice ruskih vojnih službenika u Ambasadi Rusije u Rimu.

Ministar spoljnih poslova Luiđi Di Maio oglasio se (preko fejsbuka), tražeći momentalno izbacivanje dvojice ruskih oficira, zahvalivši se italijanskoj tajnoj službi za rad koji je doneo ovaj rezultat. U pitanju je “čin teškog krivičnog dela koje se odnosi na poverljive podatke i na sigurnost države Italije“.

Reč je, kako izveštavaju mediji o „dostavi klasifikovanih dokumenata ruskom funkcioneru o sistemu vojnih telekomunikacija“ jer je „italijanski kapetan fregate imao pristup tim dokumentima, bio je u službi Glavnog štaba Odbrane“, dokumenta pripadaju „rezervisanom dosijeu među kojima se nalaze i neka vezana za Nato“.

Dvojica vojnih lica uhapžena su “in flagranti”, u zamenu za sumu novca od 5.000 evra, koja je na licu mesta zaplenjena, kao i dokumenta koja je trebao da preda. Ostaje nepoznanica iz odluke Ministra Spoljnih poslova Di Maia o izbacivanju „dvojice ruskih diplomata“ ko je taj drugi, samo se saznaje da je reč o „dvojici ruskih zvaničnika Ambasade Italije umešanih u ovaj slučaj“.

Oglasio se ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izražavajući „žaljenje zbog izbacivanja diplomatskih vojnih funkcionera“ dajaći na znanje da će „uskoro uslediti odgovor na ovu italijansku odluku“.

Dok iz sedišta Nato ne žele da komentarišu o ovom slučaju, jer se „odnosi na rad italijanskih tajnih službi i na italijansku odluku“, Velika Britanija se „solidariše sa Italijom i njenom odlukom“, a „protiv opake destabilizacije od strane Rusije koja želi da šteti našem savezu sa Natoom“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024