RUSKA AMBASADA SAOPŠTILA: Proizvedena prva serija komponente vakcine Sputnjik V u Brazilu

Tanjug

31. 03. 2021. u 13:18

BRAZILSKA farmaceutska kompanija "Uniao Kimika" završila je proizvodnju eksperimentalne serije aktivne komponente vakcine Sputnjik V protiv korona virusa u svojoj fabrici u Braziliji, saopštila je danas ruska ambasada u Brazilu.

РУСКА АМБАСАДА САОПШТИЛА: Произведена прва серија компоненте вакцине Спутњик В у Бразилу

Foto AP

- Ova faza projekta, koji je pokrenut prošlog oktobra, važan je korak u transferu tehnologije, potreban da bi se osigurala proizvodnja ruske vakcine u Brazilu-  navodi se u saopštenju ambasade, a prenosi ruska agencija Tas s.

Celokupna serija biće poslata Nacionalnom istraživackom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja radi kontrole kvaliteta.

Početkom januara, brazilska kompanija "Uniao Kimika" je dobila ćelijski materijal za proizvodnju vakcine i započela je proizvodnju probne serije aktivnih komponenti vakcine u istraživačke svrhe.

Ta brazilska kompanija, koja predstavlja Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) u Brazilu, podnela je 26. marta brazilskom nacionalnom sanitarnom regulatoru novi zahtev za registraciju vakcine "Sputnjik V".

U skladu sa važećim zakonodavstvom, takvi zahtevi će se razmotriti u roku od sedam dana, ali rok može biti odložen ako neki od potrebnih dokumenata nije dostavljen na vreme.

Brazilski sanitarni regulator je 27. marta suspendovao na neodređeno vreme razmatranje zahteva, uz obrazloženje da još uvek nije dobio neke od potrebnih dokumenata.

Ovo nije prvo odlaganje u razmatranju ruskih vakcina, podseća agencija Tas s, i dodaje da je direktor kompanije "Uniao Kimika" Fernando Markes ranije optužio brazilskog regulatora za namerna odlaganja u korist drugih proizvođača vakcina protiv kovida-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)