AUSTRIJA KUPUJE MILION DOZA "SPUTNJIKA V": Kurc ostavlja politiku po strani, zahvalan je Rusiji

Novosti online

30. 03. 2021. u 12:56

AUSTRIJA namerava da od aprila kupi od Rusije milion doza ruske vakcine protiv novog virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, prenosi portal „OE24“.

АУСТРИЈА КУПУЈЕ МИЛИОН ДОЗА СПУТЊИКА В: Курц оставља политику по страни, захвалан је Русији

Foto AP

- Ne bi trebalo da imamo geopolitička predubeđenja po pitanju vakcina. Važno je samo da li je vakcina efikasna i bezbedna, a ne odakle dolazi. Od februara smo u dobrom dijalogu sa ruskom stranom, za šta sam ja veoma zahvalan. Ako Austrija dobije dodatnih milion doza vakcine, biće moguće da brže vraćanje u normalu i uspećemo da spasimo mnogo života i radnih mesta - istakao je Kurc.

Prema informacijama kancelarije austrijskog kancelara, Austrija i Rusija trenutno pregovaraju o kupovini milion doza „Sputnjika Ve“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)