FRANCUSKA JE ODGOVORNA! Istoričari o genocidu u Ruandi

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

29. 03. 2021. u 23:00

GRUPA stručnih i nezavisnih istoričara, na zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona, izradila je izveštaj u kome se nedvosmisleno ističe teška uloga Francuske u genocidu u Ruandi, gde je 1994. godine od 7. aprila do 17. jula ubijeno 800.000 pripadnika naroda Tutsi.

ФРАНЦУСКА ЈЕ ОДГОВОРНА! Историчари о геноциду у Руанди

Foto AP

Makron je pre dve godine zadužio istoričara Vensana Diklera da rukovodi istraživanjem u kome se na kraju ispostavilo ono što su mnogi pisci, novinari i istoričari do sada isticali, a to je direktna odgovornost Francuske za ono što se dogodilo. U Francuskoj ovaj izveštaj smatraju "istorijskim".

Fransoa Miteran, Foto AP

Naročito je istaknuta uloga bivšeg predsednika Fransoa Miterana koji je, zahvaljujući ličnom prijateljstvu s diktatorom Živenilom Habijaramanom, vlastima u Ruandi bespogovorno ispunjavao sve zahteve za naoružanje i municiju, dok su francuski instruktori obučavali oružane snage ove zemlje koje su kasnije počinile genocid. Istoričari su optužili francuske vlasti onog vremena da su direktno stale na stranu režima u Ruandi.

Da ironija bude veća, ovu zemlju zvanični Pariz je smatrao za opitni teren za svoju novu afričku politiku. U izveštaju, koji je obelodanjen neposredno pred 27. godišnjicu genocida, naglašava se da je Francuska kasnila u prekidanju veza sa odgovornima za ovu tragediju, kao i da je kasno reagovala vojnom operacijom "Tirkiz", kojom je spaseno dosta života, ali kada je najveći broj Tutsa već bio ubijen. Ipak, istoričari su zaključili da ništa ne ukazuje na to da je Francuska bila saučesnik genocida.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna