EPIDEMIOLOZI TVRDE - IZVOR SU ZARAZE, VLAST GLUVA: Čak 20 roditelja jedne srednje škole u predgrađu Pariza preminulo od korone

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

29. 03. 2021. u 21:00

ČAK 20 roditelja đaka srednje škole "Ežen Lakroa" u gradu Dransiju u neposrednoj pariskoj periferiji preminulo je od kovida 19 od početka pandemije!

ЕПИДЕМИОЛОЗИ ТВРДЕ - ИЗВОР СУ ЗАРАЗЕ, ВЛАСТ ГЛУВА: Чак 20 родитеља једне средње школе у предграђу Париза преминуло од короне

FOTO: EPA


Čim je francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke krajem protekle sedmice najavio jednonedeljni karantin za svaki razred u školama najugroženijih regiona pri pojavi prvog slučaja kovida, od ponedeljka su u pomenutoj srednjoj školi odmah zahtvorena čak 22 razreda. Ova mera obuhvata oko 500 đaka od ukupno 2.400 koliko pohađa ovu školu. Istovremeno će se obaviti masovno testiranje učenika u pomenutoj obrazovnoj ustanovi.
U ovoj školi zaraženo je i dvadesetak nastavnika. Obrazovni kadar traži zatvaranje škole i stupio je u štrajk. Napisali su i pisma predsedniku Emanuelu Makronu i ministru Žan-Mišelu Blankeu, u kojima naglašavaju da je situacija alarmantna i ističu da je neodgovorno dovoditi njihove živote i živote njihovih porodica u opasnost.
Mnogi se u Francuskoj pitaju da li je odluka o zatvaranjima razreda sa zaraženim đacima dovoljna da se spreči divljanje trećeg talasa pandemije, kao i da li su ranijim zatvaranjem škola mogli da se izbegnu tragedija u Dransiju, ali i slučajevi u drugim mestima.
Pandemijska situacija u francuskim školama je sve teža. Za poslednjih nedelju dana broj testiranih pozitivnih đaka porastao je sa 15.000 na 21.000, a profesora sa 1.800 na 2.500.
Lekari i epidemiolozi ukazuju da su škole trenutno izvor zaraze, ali vlasti ostaju tvrdoglave u odluci da obrazovne ustanove budu otvorene, govoreći da će đaci ostati kod kuća "samo u krajnjoj nuždi". Ne zna se, međutim, koja je to granica kada nužda postaje realnost.

Razlozi zbog kojih se škole drže otvorenim je stav vlasti da je đacima mesto u klupama, a ne na ulici, kao i potreba da se neko bavi decom, dok roditelji rade. Cena ove odluke po ljudsko zdravlje je, međutim, sve veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024