PESKOV DAO NAGOVEŠTAJ. Odgovor na pitanje koju je vakcinu Putin primio protiv korone krije se u ovim rečima?

Novosti online

26. 03. 2021. u 23:43

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je ruski predsednik Vladimir Putin u utorak primio jednu od ruskih vakcina protiv korona virusa, ali je odbio da obelodani koju.

ПЕСКОВ ДАО НАГОВЕШТАЈ. Одговор на питање коју је вакцину Путин примио против короне крије се у овим речима?

Foto: EPA

Sa stanovišta Peskova, to nije preterano važan detalj.

Suočen sa pitanjima novinara, jednostavno je tvrdio da su "sve tri ruske vakcine apsolutno pouzdane, apsolutno efikasne i apsolutno bezbedne“.

Međutim, on to, barem za sada, ne može da tvrdi. Tri ruske vakcine - Sputnjik V (prvobitno registrovan kao Gam-COVID-Vac), EpiVacCorona i CoviVac registrovalo je rusko Ministarstvo zdravlja, ali za druge dve još nisu objavljene efikasnosti i bezbednosti.

Studija efikasnosti vakcine EpiVacCorona je u toku, ali još nema izjava o rezultatima. A Centar Čumakov još nije počeo da proučava efikasnost vakcine CoviVac.

Što se tiče bezbednosti ove dve vakcine, postoje preliminarni podaci dobijeni na maloj grupi dobrovoljaca, ali oni tek treba da budu objavljeni u naučnim časopisima.

Do sada postoje samo objavljeni podaci o efikasnosti i bezbednosti za Sputnjik V.

Foto: AP

DA LI JE PESKOV DAO NEKI NAGOVEŠTAJ?

- Ovo je bila prva doza, shodno tome, druga je za tri nedelje - rekao je portparol Kremlja na pitanje da li će Putin biti revakcinisan.

On time nije precizirao koju je vakcinu Putin primio, ali je svakako suzio opcije.

Korisnici Tvitera odmah su pretpostavili da se Peskov poziva na Sputnjik V, jer ova vakcina ima dve različite doze koje se daju sa tri nedelje razmaka. Međutim, problem sa ovom pretpostavkom je to što EpiVacCorona takođe zahteva dve doze, koje se u skladu sa uputstvima daju u "intervalu od najmanje 14 do 21 dan“.

To znači da se ne može isključiti mogućnost da je Putin dobio vakcinu EpiVacCorona, mada je to manje verovatno. To bi ovo bio i prilično čudan izbor, s obzirom na to da postoji mnogo više naučnih podataka o Sputnjiku V nego o ovom cepivu.

Vakcina CoviVac ne se definitivno ne uklapa u opis jer se ovo cepivo daje u razmaku od dve nedelje.

Peskov je otkrio i da Putin, drugi dan od vakcinacije, i dalje nema neželjene reakcije na cepivo i da se dobro oseća.

- Predsednik nema sporedne efekte, oseća se dobro i dobro je podneo vakcinu - rekao je Peskov.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu