IPAK NIJE BIO PESAK: Oluja koja je prekrila Peking mnogo opasnija po zdravlje stanovnika nego što se mislilo (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 03. 2021. u 12:41

OLUJA koja je pre nekoliko dana prekrila Peking smeđe-narandžastom bojom nije bila peščana, odnosno ona koja prenosi čestice peska, već oluja prašine. Ta razlika je važna jer veličina čestica igra veliku ulogu kada je reč o zdravlju stanovnika.

ИПАК НИЈЕ БИО ПЕСАК: Олуја која је прекрила Пекинг много опаснија по здравље становника него што се мислило (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Zrna peska veća su od 0.06 mm, a čestice prašine su manje, laganije i mogu putovati mnogo dalje, to jest, vetar ih može razneti širom sveta.

Čestice manje od 10 mikrometara, a posebno one manje od 2,5 mikrometra, predstavljaju ozbiljnu pretnju za ljudsko zdravlje jer su dovoljno male da mogu da završe u plućima. 

Odgovor na pitanje šta uzrokuje današnje oluje prašine je složen i verovatno je reč o kombinaciji više faktora, navodi geolog Met Telfer u časopisu Konverzejšen.

Naučnici su u nedavnoj studiji analizirali koliko su u poslednjih 2000 godina u Kini razni društveni sistemi i klimatske promene uticali na učestalost oluja prašine. Ustanovili su da se porast broja oluja podudarao s povećanjem broja stanovništva i jačanjem azijske monsunske cirkulacije.

Zanimljivo je da se učestalost takvih oluja povećavala tokom razdoblja jačih kiša, jer se u tom periodu populacija brže razvijala te se koristila veća poljoprivredna površina. 

Drugi faktor koji utiče na pojavu oluja prašine prirodnog je porekla. Na primer, jedva naseljena depresija Bodele u Sahari najveći je izvor atmosferske prašine na svetu, uprkos svojoj skromnoj veličini. Razlog tome su suvi uslovi u pustinji, površine od finih naslaga sedimenata i obližnje planine koje usmeravaju vetar na tom području.

(Spunjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)