LEKARSKA GREŠKA: Zamenili uzorke i odstranili zdravu prostatu

Tanjug

29. 03. 2021. u 09:50

NA UNIVERZITETSKOJ klinici "Kepler" u Lincu došlo je do tragične lekarske greške, usled koje je jednom pacijentu odstranjena zdrava prostata.

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА: Заменили узорке и одстранили здраву простату

Ilustracija Foto Depositphotos

Prema pisanju medija, došlo je do zamene uzoraka uzetih od dva pacijenta zbog sumnje u karcinom.

Iz klinike poručuju da još nema jasnoće o tome kako je došlo do kobne zamene uzoraka, te je slučaj prosleđen I tužilaštvu.

- Žao nam je zbog ovog događaja i već smo informisali pogođene pacijente i zameni - rekao je direktor bolnice Karl-Hajnc Štadlbauer.

Kod pacijenta koji je dobio pozitivnu dijagnozu na rak nastavljeno je lečenje.

Inače, radi se o slučaju iz novembra, kada je uzeta biopsija dva pacijenata, a probe su upućene na patologiju u Erlangen u Nemačku, objasnio je šef Odeljenje za urologiju i andrologiju Frens-Štefen Krauze.

Rezultati analize su pokazali da jedan pacijent ima rak prostate, a da to nije slučaj kod drugog.

Krajem januara je jedan od ta dva pacijenta operisan.

- Nakon operacije, kao što je to uobičajeno, uklonjeni delovi tela ponovo su patološki analizirani. Tom prilikom je ustanovljeno neslaganje sa rezultatom prve bopsije, što je ukazalo na zamenu uzoraka - objasnio je Krauze.

Nakon toga ponovo je pregledan i drugi pacijent, te je novi uzorak biopsije upućen na analizu u Nemačkoj i potvrđen je rak prostate.

- Potvrdu smo dobili 24.marta da je došlo do zamene proba - navedeno je u saopštenju Klinike.

Sada se ispituje gde je došlo do zamene uzoraka, da li u Klinici ili u nemačkoj laboratoriji. Ukazuje se i da je kod muškarca, kojem je uklonjena zdrava prostora, radost o vesti da nema rak bila veća od razočarenja zbog greške u bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)