KATOLIČKA CRKVA UPUTILA IZVINJENJE: Zlostavljane i bebe od devet meseci, žrtve silovane, mučene elektrošokovima

Novosti online

27. 03. 2021. u 08:28

KATOLIČKA crkva Novog Zelanda izvinila se žrtvama zlostavljanja unutar crkve. Izvinjenje je izneto pred kraljevskom komisijom koja istražuje zlostavljanja u državnim ustanovama za staranje i verskim institucijama, pošto je utvrđeno da je mučenje preživelo 250.000 dece, a među žrtvama su i bebe od devet meseci.

КАТОЛИЧКА ЦРКВА УПУТИЛА ИЗВИЊЕЊЕ: Злостављане и бебе од девет месеци, жртве силоване, мучене електрошоковима

Foto: Depositphotos

Katolička crkva Novog Zelanda je, uz izvinjenje, navela i kako je potrebno menjati njene mehanizme i kulturu koji su ta zlostavljanja i omogućili.

- Danas, uviđajući važnost ovoga trenutka, ja vam se izvinjavam, u ime biskupa i duhovnih vođa Katoličke crkve Novog Zelanda. Izvinjavam vam se u ime svih onih biskupa i duhovnih vođa koji su nam prethodili. Nema opravdanja za njihove postupke – kao ni za naše – koji su vam naneli zlo - rekao je kardinal Velingtona Džon Dju, koji je i predsednik Biskupske konferencije Novog Zelanda, preneo je Rojters.

Njegove izjave deo su svedočenja u sklopu istrage kraljevske komisije kojom se žele razrešiti istorijske i sadašnje optužbe za zlostavljanje.

Premijerka Jasinda Ardern osnovala je kraljevsku komisiju 2018. godine, smatrajući da se ta zemlja mora suočiti s „mračnim poglavljem“ svoje istorije, a zadatak komisije kasnije je proširen i na istragu zlostavljanja u crkvi i drugim verskim ustanovama.

Prema preliminarnom izveštaju komisije, koji je objavljen u decembru prošle godine, pokazalo je da je u verskim ustanovama i državnim institucijama za staranje, od 1960. do početka dvehiljaditih, zlostavljano gotovo 250.000 dece, mladih i pripadnika ranjivih grupa.

Među žrtvama je, prema tom izveštaju, bilo čak i beba od devet meseci, a deca su zlostavljana godinama. Kako je utvrdila komisija, između ostalog, žrtve su bile i silovane i mučene elektrošokovima, a počinioci su sveštena lica i zaposleni u ustanovama za staranje o deci, te psihijatrijskim ustanovama.

Komisija bi svoje preporuke trebalo da iznese kasnije ove godine, a reč je o jednoj od najdužih i najsloženijih istraga u istoriji Novog Zelanda.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)