SZO RAZOČARANA PLANOM EU O OGRANIČENOM IZVOZU VAKCINE: DŽonson - Britanija ne namerava da uvede blokade, u SAD stiže 27 miliona vakcina

Tanjug

24. 03. 2021. u 00:25

GENERALNA direktorka Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Iveala izjavila je danas da je razočarana planom Evropske unije o ograničavanju izvoza vakcina protiv korona virusa.

СЗО РАЗОЧАРАНА ПЛАНОМ ЕУ О ОГРАНИЧЕНОМ ИЗВОЗУ ВАКЦИНЕ: Џонсон - Британија не намерава да уведе блокаде, у САД стиже 27 милиона вакцина

Foto arhiva

Okonjo-Iveala je na onlajn događaju STO naglasila da je razgovarala sa predstavnicima EU o tome te da, kako kaže, razume politiku EU, otvoreno je rekla da je time razočarana, posebno činjenicom da je odluka o tome produžena i nakon marta.

Okonjo-Ivaela je naglasila da ograničenja izvoza vakcina moraju da budu privremena.

Evropska komisija je, naime, 11. marta saopštila da će do kraja juna produžiti mehanizam uspostavljen krajem januara, a što je bila na objavu farmaceutskih kompanija da će kasniti s iporukama u zemlje EU.

Inače, kompanije moraju da dobiju odobrenje pre nego što izvezu vakcine protiv Kovida-19 i može da se dogodi da im zahtev za izvoz bude odbijen, ukoliko ne poštuju svoje obaveze za isporuku prema EU.

DžONSON: NE PLANIRAMO NIKAKVE BLOKADE U VEZI S VAKCINAMA

Britanija ne namerava da uvede blokade bilo koje vrste kad je reč o vakcinama, izjavio je danas premijer Boris Džonson.

On je rekao da postoje ohrabrujući znaci da i Evropska unija deli to mišljenje, preneo je Rojters.

Foto Tanjug-AP

- Mi u ovoj zemlji ne verujemo u blokade bilo koje vrste vakcina ili materijala za vakcine, (to) nije nešto što je bi ova zemlja sanjala da uradi, a ohrabren sam stvarima koje sam čuo sa kontinenta u istom smislu - rekao je Džonson na brifingu u Dauning stritu.

Britanski premijer rekao je da se nada da će do 5. aprila moći da kaže nešto više o međunarodnim putovanjima, jer se građani nadaju da će država ublažiti zabranu neesencijalnih putovanja.

Vlada treba da preispita zabranu neesencijalnih putovanja u aprilu i da eventualno dozvoli putovanja od 17. maja.

SAD: SLEDEĆE NEDELJE STIŽE 27 MILIONA VAKCINA

Bela kuća saopštila je da će sledeće nedelje širom SAD biti podeljeno 27 miliona doza vakcina protiv korone.

AP prenosi da je koordinator Bajdenove administracije za koronavirus Džefri Zints obavestio guvernere saveznih država da će 23 miliona doza vakcina Fajzera i Moderne i oko 4 miliona Džonson & Džonson vakcina biti isporučeno sledeće nedelje.

Očekuje se da će se dostupne količine povećavati u narednim nedeljama, a država sve više spušta kriterijume za imunizacije, pa je sada cilj da se vakcinišu sve odrasle osobe do kraja maja, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi