NJIMA JE PANDEMIJA DONELA ZARADU: Kako je korona virus doveo do rekordne prodaje oružja u Americi

Novosti online

23. 03. 2021. u 23:35

AMERIKANCI, koji se bore sa brzoširećim korona virusom, su kupili više oružja prošlog meseca nego ikada pre u poslednjih 20 godina, od kada Federalni istražni biro (FBI) sakuplja podatke. Zašto?

ЊИМА ЈЕ ПАНДЕМИЈА ДОНЕЛА ЗАРАДУ: Како је корона вирус довео до рекордне продаје оружја у Америци

Foto: Depositphotros

Sa brojem preminulih od korone koji raste svakog dana i činjenicom da je veći deo zemlje pod nekom vrstom "lokdauna", mnogi Amerikanci se izgleda okreću oružju, kao deo odgovora na pandemiju. A nije u pitanju samo strah zbog socijalnih nereda, navode eksperti.

FBI je sproveo 3,7 miliona provera u martu 2020, što je najviši broj od kada je instant program provera počeo da se koristi 1998. Ova brojka predstavlja povećanje od 1,1 milion provera u odnosu na mart 2019. Samo 21. marta, obrađeno je 210.000 provera, što je najveći broj provera za 24 sata, navodi BBC.

Prema američkim medijima, podaci FBI-ja pokazuju da je samo tokom marta kupljeno više od 2 miliona komada oružja. Vodi Ilinois sa skoro pola miliona prodatih komada, a prate ga Teksas, Kentaki, Florida i Kalifornija. Prodavnice oružja širom zemlje izveštavaju da nisu u stanju da dovoljno brzo napune police novim komadima, jer se više proda.

Najnovija cifra premašila je prethodnu najvišu od 3,3 miliona, koja je dostignuta u decembru 2015. godine pošto je Obamina administracija objavila da postoji mogućnost da ograniči korišćenje i kupovinu automatskih pušaka s obzirom na masovno ubistvo u San Bernardinu, u Kaliforniji.

Foto: Depositphotros

ZAŠTO JE PRODAJA SKOČILA?

Prema Timotiju Litonu, profesoru prava na Univerzitetu Džordžija, inače ekspertu za američku oružanu industriju, najveći broj kupovina motivisala su dva faktora, koja je pandemija samo pojačala. Prvi je briga da civilno duštvo - vatrogasne, policijske i zdravstvene službe - može jednog dana teško da "erodira", što će dovesti do pucanja funkcionisanja pravne države. U takvom slučaju, oružje može da se gleda kao "samopomoć", alat za preživljavanje, kaže Liton.

Drugi razlog je briga da će takozvana velika vlada prekršiti američke slobode kao što je ona o posedovanju oružja, koja je utkana u američki ustav.

Na neki način, dva faktora su suprotstavljena jedan drugom.

- Jedni se plaše činjenice da će se vlada raspasti i da neće da ih zaštiti, a drugi su zabrinuti da vlada postaje sve jača i da će im ograničiti slobode.

ZAŠTO SAM KUPIO PRVI KOMAD ORUŽJA?

Jedan novi vlasnik rekao je za BBC da je doneo odluku da kupi prva dva komada vatrenog oružja 12. marta, jedan dan pošto je NBA (Nacionalna košarkaška asocijacija) najavila da suspenduje sve utakmice. Muškarac, koji je zamolio da ostane anoniman, kaže da na svoju odluku gleda kao na nastavak uputstva koje su građani dobili od nadležnih, koji su Amerikancima rekli da razmisle o tome da naprave zalihe hrane i vode za nekoliko dana, za slučaj da dođe do poremećaja u snabdevanju.

- Mislim da je teško odbaciti veoma malu šansu da dođe do nemira gde ja ne mogu da se oslonim na policiju. A pištolj je jeftino osiguranje protiv toga - kaže muškarac koji je odrastao u Berkliju u Kaliforniji, a sada živi u Čikagu.

Foto: Free Images Pixabay

 

Prema njegovim rečima, dobro je imati rezerve hrane, ali to nema smisla ako nemate to čime da branite.

Neke države dozvolile su prodavnicama oružja da nastave s radom kao "neophodne" radnje uprkos lokdaunu koji je uticao na 90 odsto SAD. Njujork, Masačusets i Novi Meksiko su zatvorili prodavnice oružja, ali su dozvolili onlajn prodaju.

Domaća politika često utiče na pojačanu prodaju oružja, pa je prodaja skočila posle pobeda Baraka Obame, ali i 2016. kada se očekivalo da Hilari Klinton pobedi Trampa. Prodaja je opala posle Trampove pobede.

Masovna ubistva takođe uzrokuju porast prodaje oružja i municije.

- Prodaja ide gore-dole zavisno od nivoa anksioznosti kod ljudi - navodi Liton.

Foto: Free Images Pixabay

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju