"PONAŠAJU SE KAO MORSKA ZMIJA": Ruski admiral ocenio novu vojnu strategiju Britanije - "Razmahali su se, na sever, na Arktik i na Baltik"

Novosti onlajn

23. 03. 2021. u 17:22

PLANOVI Velike Britanije o širenju prisustva u Crnom i Baltičkom moru i na Arktiku su preambiciozni i malo je verovatno da će uticati na bezbednost Rusije.

ПОНАШАЈУ СЕ КАО МОРСКА ЗМИЈА: Руски адмирал оценио нову војну стратегију Британије - Размахали су се, на север, на Арктик и на Балтик

Foto: Depositphotos

Pažljivo praćenje Britanaca će biti dovoljno za odbijanje pretnji, izjavio je za Sputnjik komandant Crnomorske flote Rusije (1998-2002. godine) admiral Vladimir Komojedov.

- Razmahali su se, na sever, na Arktik i na Baltik. Uopšte, oni se ne ponašaju kao morski lavovi, već kao morske zmije: vrte se, idu u krug, žele da ujedu, ali ubod nije opasan - rekao je Komojedov.

On je naveo da u Crnom moru i dalje važi konvencija Montro, kojom se zabranjuje brodovima koji ne pripadaju zemljama sa Crnog mora da se tamo nalaze duže od 21 dana.

Podsetio je da je Rusija, braneći se, „zasluženo šamarala i Britance“. U svetlu nove odbrambene strategije Velike Britanije, Rusija ne bi trebalo da preduzima veće korake, potrebno je samo, prema njegovim rečima, „pažljivo pratiti i posmatrati pokušaje Britanaca da nanese štetu, opipaju, pljunu“.

- Neophodno je poštovanje normalnog operativnog režima. Mi moramo otkriti, nadgledati, možemo aktivno, a možemo i pasivno. Ako bude nekih namera iz njihovi manevara, akcija, tada je potrebno adekvatno odgovoriti. Paralelno, možda je potrebno da organizujemo neke vežbe. Kako se kaže, držite uši otvorene, a barut suv - naveo je admiral.

Ranije je Ministarstvo odbrane Velike Britanije predstavilo strategiju modernizacije oružanih snaga zemlje. Dokument potvrđuje odnos prema Rusiji ne samo kao prema pretnji, već kao prema „veštom i nepredviđenom igraču“. Saglasno novoj strategiji, Velika Britanija će širiti svoje prisustvo u crnomorskom regionu, na krajnjem Severu i na Baltiku.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama