PREKINUT SASTANAK SA MERKELOVOM! Evo šta je tačka razdora u Nemačkoj, žestok sukob savezne i pokrajinskih vlada

Novosti online

22. 03. 2021. u 22:40

PREGOVORI savezne i pokrajinskih vlada Nemačke o daljnim merama u borbi protiv koronavirusa su prekinuti.

ПРЕКИНУТ САСТАНАК СА МЕРКЕЛОВОМ! Ево шта је тачка раздора у Немачкој, жесток сукоб савезне и покрајинских влада

Foto: EPA

Došlo je do neslaganja oko uvođenja strožih mera što zahteva kancelarka Angela Merkel.

- Mere oko kojih smo se do sada dogovorili nisu dovoljne kako bi se prekinula dinamika širenja zaraze - rekla je Angela Merkel, a prenose nemački mediji.

Najspornije pitanje je pitanje putovanja tokom uskršnjih praznika. Kako se saznaje iz pregovaračkih krugova, savezne pokrajine, posebno one koje se nalaze na obali Severnog i Baltičkog mora, uporne su u otvaranju turističkih kapaciteta uz strogo pridržavanje higijenskih i mera razmaka.

Savezna vlada i neke savezne pokrajine to odbijaju i insistiraju na daljnjoj zabrani svih putovanja koja nisu preko potrebna u šta spadaju i turistička. Hotelima i privatnim smeštajima je zabranjeno ugošćavanje gostiju u turističke svrhe.

Merkel je osim toga nezadovoljna otporom saveznih pokrajina o uvođenju novih mera zatvaranja. Savezne pokrajine uporne su u tome da se mere zatvaranja uvode samo tamo gde sedmodnevna incidencija tri dana za redom premašuje vrednost od 100.

- Mi danas postižemo dogovor oko toga da se držimo onoga što smo na poslednjem sastanku dogovorili - kritikovala je stav saveznih pokrajine nemačka kancelarka, a prenose agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)