USKORO JOŠ JEDNA RUSKA VAKCINA? Vektor centar planira razvijanje vakcine za ušmrkivanje

Tanjug

22. 03. 2021. u 19:12

ISTRAŽIVAČKI centar Vektor u Novosibirsku planira da razvije varijantu svoje vakcine EpiVaKorona koja će se primenjivati nazalno, izjavio je danas načelnik Odeljenja za zoonotske infekcije i grip Aleksandar Rižikov.

УСКОРО ЈОШ ЈЕДНА РУСКА ВАКЦИНА? Вектор центар планира развијање вакцине за ушмркивање

Foto AP

"Trenutno se radujemo daljim unapređenju i proširivanju proizvodnje vakcina. Baš kao i naši kolege u centru “Gamaleja”, radimo na nazalnoj varijanti vakcine", rekao je Rižikov na konferenciji o vakcinaciji koju je ruski predsednik Vladimir Putin održao danas, prenosi Tass.

Centar "Gamaleja" nada se da će početi sa testiranjem Sputnjik V nazalnih kapi za decu mlađu od 3-4 godine, izjavio je generalni direktor Centra Aleksandar Gincburg.

"Za mlađe starosne grupe (mlađe od 3-4 godine) razvili smo varijantu Sputnjika V s nazalnom primenom. Počinjemo kliničke testove. Ovo je sigurno vrlo blag i praktičan oblik vakcinisanja dece, posebno veoma male dece. Nadam se da će se klinička ispitivanja intranazalne vakcine završiti ove godine", rekao je Gincburg na konferenciji o vakcinaciji.

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Naglasio je da su prvi eksperimenti pokazali da intranazalna vakcina nije proizvela neželjene efekte.

EpiVakKorona, iz novosibirskog centra Vektor bila je druga vakcina koja je registrovana u Rusiji. Sertifikat je izdat 14. oktobra 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)