OGLASILA SE RUSKA AMBASADA U SOFIJI: Proterivanje diplomata neosnovano - sledi odgovor

Novosti onlajn

22. 03. 2021. u 16:58

PROTERIVANJE ruskih diplomata iz Bugarske, pod optužbom da su umešani u špijunažu u korist Rusije, nema osnova i taj potez neće doprineti konstruktivnom dijalogu dve zemlje, poručili su iz ruske ambasade u Sofiji. Rusija, dodali su, zadržava pravo da uzvrati odgovarajućim merama.

ОГЛАСИЛА СЕ РУСКА АМБАСАДА У СОФИЈИ: Протеривање дипломата неосновано - следи одговор

Foto D. Dozet

- Dvadeset drugog marta bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je proglasilo dvojicu ruskih diplomata u Sofiji za nepoželjne osobe. Sa žaljenjem moramo da konstatujemo, da ovaj novi neosnovani demarš bugarskih vlasti neće doprineti daljoj izgradnji konstruktivnog rusko-bugarskog dijaloga. Ruska strana zadržava pravo da uzvrati recipročnim merama - navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na Fejsbuku.

Bugarska je tokom prošle godine već proterivala ruske diplomate zbog sumnji na špijunažu. U januaru su dvojica saradnika ruskog diplomatskog predstavništva proglašeni za „persone non grata“ a da pri tome nisu predočeni bilo kakvi dokazi za to.

Pored toga, još dvojica su proterana u septembru, a još jedan u decembru po istoj osnovi.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske proglasilo je dvojicu službenika ruske ambasade u Sofiji personama non grata.

U MIP Bugarske je danas bio pozvan savetnik, kome je uručena nota o proterivanju dvojice službenika ambasade.

Tužilaštvo Bugarske saopštilo je 19. marta da je privedena grupa ljudi koji se sumnjiče za špijunažu u korist Rusije. Pritom tvrde da su među uhapšenim i vojna lica, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, vojne obaveštajne službe. Bugarska strana je saopštila da je uhapšena i supruga navodnog organizatora grupe, koja je imala bugarsko i rusko državljanstvo, i koja je navodno „uživala poverenje ruskih diplomata“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)