OD BEOGRADA DO BEČA ZA 12 SATI: Za Putovanja u vreme pandemije potrebno mnogo strpljenja

Tanjug

21. 03. 2021. u 11:10

ZA putovanje u vreme pandemije virusa korona, kada su gotovo sve zemlje Evrope uvele kontrole, potrebno je mnogo strpljenja, jer su čekanja na granicama višesatna, a potrebno je sa sobom nositi i brojna dodatna dokumenta.

ОД БЕОГРАДА ДО БЕЧА ЗА 12 САТИ: За Путовања у време пандемије потребно много стрпљења

Foto A. Rovčanin

Put od Beograda do Beča, kolima preko Mađarske, uobičajeno traje do šest sati, ali sada, zbog pandemije, putovanje traje dvostruko duže.

Reporter Tanjuga iz Austrije, od Beograda do Beča putovao je proteklog dana punih 12 sati, što se u prošlosti nije događalo i u najvećem špicu za vreme letnji odmor.

Kroz Srbiju je sve teklo bez problema, sve do granice Mađarske.

Kada se izađe iz Srbije, gužve nastaju u međuprostoru između dva granična prelaza.

Ovaj put, činilo se da gužva nije toliko velika, jer je manje od pola međuprostora između dve granice bio popunjen, i to u tri trake.

Međutim, u doba korone takvo stanje na granici značilo je čekanje od nešto više od dva sata, pošto Mađari "studiozno" proveravaju dokumenta, ali i unutrašnjost automobila, odnosno prtljag.

Tokom ta dva sata provedena na mađarskom prelazu više vozila sa srpskim tablicama vraćeno je natrag u Srbiju, jer su mađarski carinici procenili da putnici ne ispunjavaju "korona uslove" za putovanje u EU.

Tako bez problema prolaze samo građani koji imaju boravak u zemljama EU, ili jedan od važnih razloga navedenih u pooštrenom režimu za ulazak u vreme pandemije.

U Austriju, na primer, pored svih koji su u toj zemlji nastanjeni, mogu ući državljani trećih zemalja samo ako dolaze na lečenje, uz odgovarajuću potvrdu lekara, ili ako imaju poziv za poslovni sastanak i iz neodložnih porodičnih obaveza, kao što su sahrane ili rođenja.

Naravno svi ti razlozi moraju se i dokazati mađarskom cariniku, koji je prvi "filter" za ulazak u EU.

Po ulasku u Mađarsku postavio se dodatni problem, ali je on verovatno samo tehničke prirode.

Zbog navodnih radova na sistemu nije bilo moguće kupiti elektronsku vinjetu za korišćenje autoputa.

Pošto nikome, pa tako ni radnicima mađarske ustanove za naplatu putarine, nije poznato da li je kompletan sistem "isključen" ili samo kupovina vinjete, to može značiti da svi koji su ušli, a nisu bili u mogućnosti da plate putarinu, mogu u narednim nedeljama da očekuju "debele" kazne.

Kroz Mađarsku nije bilo nikakvih gužvi sve do izlaska u Austriju.

Na oko četiri kilometara od nekadašnjeg graničnog prelaza, na kojem je ponovo uvedena kontrola, od 2015. zbog migranata, a sada "pandemijska", formirala se kolona u dve trake.

Više od četiri sata trebalo je da se priđe kontrolnom punktu, na kojem austrijska policija i vojska kontrolišu putnike.

Od svih putnika se zahteva lični dokument, ali pre svega, za one koji ostaju u Austriji, ispunjena elektronska registracija, i negativan PCR ili antigenski test.

Vojnik, koji vrši kontrolu tih dokumenata, pita i gde je i koliko dugo putnik boravio pre dolaska u Austriju, na osnovu čega proverava elektronsku registraciju, u kojoj se navodi adresa na kojoj će se "odležati" obavezan desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije posle petog dana od ulaska u zemlju, negativnim testom o sopstvenom trošku.

Koliko se sporo obavlja kontrola dokazuje činjenica da je potom autoput do Beča gotovo prazan, bez ikakvih zastoja i kolona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi