PRLJAVI NOVAC TRESE BUNDESTAG: Rasulo kod Merkelove - i treći poslanik vladajućih demohrišćana napustio svoje mesto

I. STANOJEVIĆ

13. 03. 2021. u 09:00

I TREĆI poslanik frakcije demohrišćana u nemačkom Bundestagu, stranke kojoj pripada i kancelarka Angela Merkel, za samo nedelju dana, vratio je mandat zbog korupcionaškog skandala koji trese ovu zemlju.

ПРЉАВИ НОВАЦ ТРЕСЕ БУНДЕСТАГ: Расуло код Меркелове - и трећи посланик владајућих демохришћана напустио своје место

Foto Arhiva

Za razliku od svojih stranačkih kolega, Georga Nuslajna i Nikolasa Lobela, koji su priznali da su "brljali" u sklapanju kupoprodajnih ugovora za zaštitne maske, Mark Hauptman, primio je mito, potpisujući sumnjive dilove sa Azerbedžanom, Tajvanom i Vijetnamom.

Hauptman je inkasirao novac da lobira, ali, kao ni prethodna dvojica, nije uspeo da sakrije svoj unosan "biznis" od javnosti.

Packe su stigle od bavarskog premijera Markusa Zodera. Reč je o političaru, čiji je rejting, do ove afere, bio u neprekidnom usponu i u kome su mnogi sunarodnici već videli svog novog kancelara.

Rejting je, međutim, već posle bruke oko Nuslajna koji je primio mito od oko 660.000 evra, a potom i oko Lobela, kome je korupcionaški angažman doneo oko 260.000 evra, počeo da pada. Nemački mediji komentarišu da će sutrašnji lokalni izbori u dve savezne pokrajine, Baden-Virtenberg i Rajnland-Falc, najbolje pokazati do kog je nivoa opalo poverenje građana u Hrišćansko-demokratsku partiju (CDU) i Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU).

Činjenica da su, zbog kovida 19, već mnogi birači poslali glas putem pošte, spasiće koliko toliko kandidate demohrišćana izbornog blama. Šta će se još događati do septembra, kad se birati novi saziv Bundestaga i kad će Nemci dobiti novog kancelara, posle 16 godina vladavine Merkelove, nije izvesno.Svakako, pad popularnosti CDU, veliki je izazov i prvi politički test i za Armina Lašeta, koji je nedavno preuzeo rukovođenje strankom.

Dobrovoljna provera

DO juče u 18 sati, svi poslanici Bundestaga imali su rok da predaju svoju izjavu o tome da li su primili mito, tokom obavljanja svoje poslaničke funkcije, sa posebnim naglaskom na period pandemije. Taj korak samo je deo interne kontrole koju je naložila vlast u Berlinu, u nastojanju da do kraja raskrinka zloupotrebu položaja.

Osim najnovijeg skandala, nezadovoljstvo građana radom CDU, okrnjeno je i zbog dugotrajnog "lokdauna" i sporog početka vakcinacije, u toku koje je, već na početku, takođe, bilo zloupotreba položaja, pa su neki gradonačelnici dobili vakcinu mimo redovne procedure.

Sve ovo otvara široko polje za izborni uspeh stranke Zelenih u pokrajini Baden-Virtenberg. "Zeleni" premijer Vinfrid Krečman, uživa veliku popularnost i širi uticaj, budući da na "njegovoj" teritoriji posluju ekonomski giganti, fabrike automobila Porše i Dajmler. Popularnost kandidatkinje CDU Suzan Ajzenman, nije ni blizu.

Zeleni bi iz ovog izbornog starta mogli da izađu kao ključna politička snaga za formiranje buduće nemačke vlade i čiji bi kandidat za kancelara, koji još nije obelodanjen, mogao da obeleži septembarske izbore za Bundestag i budućnost Nemačke u narednim godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju