POLITIKA VAŽNIJA OD ZDRAVLJA: Šamar iz Brisela Italiji zbog proizvodnje “Sputnjika V”

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

10. 03. 2021. u 19:43

PO Briselu “Sputnik Ve” ne ulazi u strategiju Evropske unije i proizvodnja te vakcine u Italiji “je beznačajna”.

ПОЛИТИКА ВАЖНИЈА ОД ЗДРАВЉА: Шамар из Брисела Италији због производње “Спутњика В”

Ruska vakcina

Ova ocena EU šamar je Apeninskom polustrvu, iako je sve izvesnije da će Italija biti prva evropska zemlja koja će da proizvodi rusku vakcinu protiv korone.

Činjenica je neoboriva da je "sputnik Ve” na prvim stranicama svih italijanskih medija posle potpisivanja sporazuma Ruskog fonda za direktne investicije i kompanije “Adienne Pharma&Biotech”, kompanije sa sedištem u Švajcarskoj i produktivnim postrojenjem u Brijanci na severu Lombardije. Ali za Brisel to ne znači ništa, “to neće ubrzati odluke niti Evropske agencije za lekove (EMA) niti Italijanske agencije (AIFA)”.

Iako podaci jasno govore da ruska vakcina protiv virusa korona ima pokrivenost od 92 posto, italijanski virolozi su podeljeni, sledeći očigledno geopolitički izbor a ne onaj primarni, zdravstveni. Stavovi se kreću do toga da potpisivanje italijansko-ruskog sporazuma znači propagandu Kremlja.

- Treba da govorimo o nacionalnom zdravlju a ne o biznisu - smatra italijanski biolog profesor na Univerzitetu u Filadelfiji, tvrdeći da postoje i kolateralni efekti ove vakcine uprkos onome što se izjavljuje u Rusiji.

- Sputnjik ima tehnologiju sličnu onoj AstraZeneke i ne vidi se zbog čega sva ova uzrujanost, jednostavno trebalo bi zatražiti od Rusije da odgovori zašto traži da proda svoju vakcinu umesto da imunizuje svoje građane, neko treba da uzme podatke o toj vakcini i predstavi ih EMI da je proveri - smatra profesor Andrea Krizanti sa univerziteta u Padovi.

Foto Arhiva

Apel stiže iz EU da se ne odobri korišćenje ruske vakcine “dok EMA potpuno ne ispita usaglašenost sa evropskim standardima”. Od inicijative se distanciraju i nekih italijanski zvaničnici, među njima dva ministra, koji su izjavili da nisu znali ništa o potpisvanju tog sporazuma o proizvodnji, već su za to saznali naknadno.

- Rusija "stavlja nogu" na tlo EU preko fabrike u Italiji i čini se da je problem na poličkom nivou - zaključuju posmatrači ovog čvora za koji se ne zna ko će niti kako razrešiti.

- Od početka, kada se pomenula mogućnost da ruska vakcina stigne u Italiju, podaci nam govore da Sputnik ima validnost koja iznosi 92 procenta - stav je uvaženog infektologa u Italiji direktora za Infektivne bolesti bolnice “San Martino” u Đenovi, Matea Basetija. - Međutim uveren sam da oko ove vakcine kruži jedno geopolitičko rezonovanje a ne naučno. Po meni to je jedna dobra vakcina kao što su tolike druge, to što je proizvodi Rusija malo me ineteresuje, interesuje me da je imamo. Pitam se zašto u Italiji imamo tako malo vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)