POČELA TESTIRANJA NOVOG “BELOG LABUDA”: Modernizovani strateški bombarder Tu-160M biće predat ove godine vojsci

Novosti online

10. 03. 2021. u 15:27

PRVI modernizovani strateški bombarder Tu-160M, opremljen novim motorima NK-32-02, predat je na preliminarna testiranja, saopštila je pres-služba ruske korporacije „Rosteh“.

ПОЧЕЛА ТЕСТИРАЊА НОВОГ “БЕЛОГ ЛАБУДА”: Модернизовани стратешки бомбардер Ту-160М биће предат ове године војсци

Foto: EPA

„Ujedinjena korporacija za izgradnju aviona (deo 'Rosteha') predala je na preliminarna testiranja prvi modernizovani nosač raketa Tu-160M sa novim motorima NK-32 serije 02. Avion će nastaviti sa programom ispitivanja u bazi javnog akcionarskog društva 'Tupoljev' u Žukovskom“, navodi se u saopštenju.

Avion je doleteo u bazu iz kazanjske avionske fabrike „Gorbunov“. Let se odvijao prema planu, sistemi i oprema su radili bez primedbi.

„Novi nosač raketa Tu-160M opremljen je motorima NK-32-02 i modernizovanom opremom što je omogućilo da se poboljšaju karakteristike bazne letelice. Avion je uspešno završio fabrička testiranja. Sada se priprema za novu fazu letova – preliminarna testiranja“, dodaje se u saopštenju „Rosteha“.

Tu-160M je duboko modernizovan strateški bombarder – nosač raketa. Prvi eksperimentalni Tu-160M napravljen je u okviru velikog programa modernizacije vazduhoplovnih sistema strateške i avijacije dugog dometa, koju realizuje javno akcionarsko društvo „Tupoljev“.

Avion je prvi put poleteo 2. februara 2020. godine. Država testiranja letelice počeće 2021. godine, kada će i prvi bombarderi biti primljeni u vojsku, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)