FRANCUSKA DONIRA VAKCINE: 500.000 doza biće isporučeno siromašnim zemljama do juna

Tanjug

10. 03. 2021. u 13:08

IZ JELISEJSKE palate potvrđeno je da će do juna Francuska donirati siromašnim zemljama 500.000 doza vakcine protiv kovida 19 kao deo inicijative predsednika Emanuela Makrona, kojom je pozvao lidere najbogatijih država G7 da daju između tri i pet odsto svojih doza vakcina siromašnijim zemljama.

ФРАНЦУСКА ДОНИРА ВАКЦИНЕ: 500.000 доза биће испоручено сиромашним земљама до јуна

Foto unicef.org

- Za predsednika je važno da se ovaj mehanizam što pre uspostavi jer postoji potreba za brzinom, a tome će Francuska učiniti davanjem 500 000 doza do juna i mi ćemo vas obaveštavati kako se te vakcine raspoređuju - rekao je za briselski Politko visoki francuski zvaničnik.

Politiko prenosi da je broj doza koje Francuska planira da donira manji deo ukupne količine koju zemlja treba da dobije i da je do sada primljeno više od 7 miliona vakcina, dok se očekuje da će se nedeljne isporuke znatno povećati od aprila.

Farmaceutske i biotehnološke kompanije u zemlji tek treba da proizvedu sopstvene vakcine, a Francuska se kao i vecćina država članica EU suočava sa trenutno problemom kašnjenja u isporuci iz proizvodnih pogona u Evropi i SAD, ali je Makron glavni zagovornik globalne solidarnosti kada je u pitanju pristup vakcini i dijagnostici za kovid 19, navodi Politiko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna