VAKCINE VRATILE POLITIČKE BLOKOVE: Kritike na račun "sputnjika V" iz Evropske unije pokazale da zdravlje nekad nije preče od svega

I. STANOJEVIĆ

09. 03. 2021. u 22:57

SA zdravstvenog terena, vakcina protiv virusa korona prebačena je na političko polje! I upravo zbog politizacije, tvorci ruske vakcine "sputnjik V" zatražili su izvinjenje od visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove (EMA) Kriste Virthumer-Hohe.

ВАКЦИНЕ ВРАТИЛЕ ПОЛИТИЧКЕ БЛОКОВЕ: Критике на рачун спутњика V из Европске уније показале да здравље некад није прече од свега

Foto AP

Ona je, naime, mogućnost hitnog odobrenja te vakcine u EU, uporedila sa ruskim ruletom dodajući da je "to već učinjeno u Mađarskoj i Slovačkoj".

Apelovano je na članice EU da ne odobre korišćenje ruske vakcine "sputnjik V", dok agencija potpuno ne ispita usaglašenost leka sa evropskim standardima.

Na zvaničnom tviter-nalogu posvećenom "sputnjiku V", juče je objavljeno da ti komentari Virthumer-Hoheove "otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u postupak ispitivanja vakcine". U objavi se precizira da "EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini". Ističe se da vakcine i EMA moraju da budu izvan politike.

"PEČAT" IZ PEKINGA

KINA je uvela digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv kovida 19 za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja. Odeljenje za konzularne poslove pri MIP Kine objavilo na svojoj veb-stranici da u ovom sertifikatu naći detalji o vakcinisanom i njegov rezultat testa na virus korona.

Efikasnost "sputnjika V" iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u najznačajnijem naučnom časopisu "Lanset". Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva virusa korona i registrovana je u 46 zemalja.

Ali i pored toga, juče je predsednik Evropskog saveta Šarl Misel poručio da "ne bismo smeli da dozvolimo da nas zavaraju Kina i Rusija, režimi s manje poželjnim vrednostima od naših, oni organizuju akcije za snabdevanje drugih zemalja vakcinama".

Optužbe ka Moskvi šalje i Vašington. Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da administracija predsednika Džozefa Bajdena nadgleda napore ruskih obaveštajnih službi usmerene na podrivanje vakcina protiv virusa korona kompanija "Moderna" "Fajzer". SAD su, navodno, identifikovale tri onlajn publikacije u režiji ruskih obaveštajnih službi koje se ovim bave.

EU SE DOGOVORILA O TOME ŠTA ĆE SADRŽATI NOVI DOKUMENT

Ipak stižu kovid-pasoši?

EVROPSKI projekat kovid-pasoša trebalo bi da profunkcioniše već do letnje turističke sezone, a detalji o tome stižu iz Hrvatske, gde šef Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da će pasoši sadržavati ime i prezime osobe koja se vakcinisala, naziv vekcine, datum kada je neko vakcinisan i iz koje zemlje dolazi. Takođe će na pasošu biti i podatak o serijskom broju vakcine i bar-kod koji će omogućiti da se svi ti podaci iščitaju.

Foto: Printskrin

Ipak, na nivou cele EU još uvek nema zajedničkog rešenja. U toku je razrada ideja hoće li biti moguće da vakcinisane osobe imaju sve te podatke i u mobilnim telefonima. "Trebaće bar tri meseca da sve ovo profunkcioniše", tvrdi Capak.

Zasad se ovakve potvrde smeju koristiti samo u medicinske svrhe, ali se zemlje okrenute turizmu najviše nadaju da će se koristiti i za putovanja i ulazak u zemlje. nJ. KERBLER

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, demantovao je ove američke tvrdnje, ali i komentar predsednice Virthumer-Hoheove, kao "netačan i za žaljenje". Peskov je naveo da potražnja za vakcinom i proces vakcinacije u mnogim zemljama ukazuje na njenu relevantnost.

LEK Masovno vakcinisanje protiv kovida 19, Foto EPA

- Rusija je protiv politizacije vakcina, uprkos činjenici da se ruska vakcina protiv kovida 19 ponekad suočava sa neosnovanom i neutemeljenom kritikom, iako je izuzetno efikasna - istakao je Peskov. Potvrda za to je i jučerašnja objava direktora Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kirila Dmitrijeva da je Rusija sklopila ugovore sa farmaceutskim pogonima u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj za proizvodnju vakcine "sputnjik V ". A predsednik Italijansko-ruske privredne komore Vinčenco Trani kaže da će se "sputnjik V" proizvoditi u Italiji "čak i ako Evropska agencija za lekove odbije da odobri da se vakcina koristi u EU".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!