ZAPAD U STRAHU OD ISTOČNE OPASNOSTI: Moskva i Peking su se našli u istom paketu koji se smatra pretnjom za NATO

Branko Vlahović dopisnik iz Atine

08. 03. 2021. u 23:37

MADA su najviši ruski rukovodioci na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom više puta isticali da Rusija ne namerava da ratuje protiv članica NATO, "horskom pevanju" o rastućoj opasnosti sa Istoka pridružila se i Nemačka.

ЗАПАД  У СТРАХУ  ОД ИСТОЧНЕ ОПАСНОСТИ: Москва и Пекинг су се нашли у истом пакету који се сматра претњом за НАТО

Foto: AP

Novost je što se sada kao opasnost navodi ne samo moćna Rusija nego i Kina.

Nemački list "Velt am zontag" objavio je tekst u kom se kaže da Ministarstvo odbrane Nemačke smatra da Rusija može biti "opasna" zemljama NATO jer teži da "destabilizuje i oslabi" ovu organizaciju, dok je Kina opasnost pošto želi da napravi novi međunarodni poredak koji bi odgovarao njihovim interesima.

EHO IZ VAŠINGTONA

Kad se zna šta o Kini i Rusiji govore u Vašingtonu i Briselu, jasno je da Nemci samo ponavljaju te stavove. Nedavno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg opasnost od Kine i Rusije stavio u isti red sa terorizmom i sajber-napadima.

Ali to nije sve, jer strah od istočne opasnosti nemačko ministarstvo odbrane temelji i na rastu vojnih potencijala Rusije i Kine. Nemački generali ocenjuju da Rusija pravi visokoprecizno hipersonično oružje koje je teško oboriti. Navode se i dobro poznati podaci o broju atomskih glava koje ima Rusija - 6.375. Nemcima smeta i to što Rusija modernizuje svoje podmornice i sposobna je da izvede i udar sa mora. Kod Nemaca posebno izaziva strah to što je sadašnja ruska armija mnogo mobilnija i obučenija. U dokumentu na koji se poziva nedeljnik "Velt" piše da 840.000 ruskih vojnika mogu brzo da se prebacuju i da za kratko vreme steknu prednost.

Lider Putin na raketnom poligonu, Foto: MO RF

Što se tiče slabosti ruske armije, ističe se nedovoljni broj udarnih bespilotnih letelica i da je na moru slabija od zemalja NATO.

Kinezi plaše vodeće zapadne zemlje zbog sve većeg "globalnog uticaja". Peking sve više prodaje oružja i sve više investira. Podseća se da Kina ima oko dva miliona vojnika i 6.850 tenkova, kao i 1.600 vojnih aviona. Osim toga ističe se da Kinezi imaju najveći atomski potencijal i stalno ga šire. Napravili su i hipersonične rakete, imaju veliki broj bespilotnih letelica.

Kao slabost Kine u ovoj analizi se ističe da su kineski oficiri slabije pripremljeni i da je slaba koordinacija kineske mornarice i avijacije.

S-300,Foto: Depositphotos

U Moskvi se ne uzbuđuju na ovakva pisanija na Zapadu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov objasnio je da su ovakve optužbe zapravo opravdanje za povećanje vojnih troškova i homogenizaciju zapadnih zemalja protiv Rusije i Kine. A iz svega toga Amerikanci pokušavaju da izvuku i ekonomsku korist, jer plašeći Evropljane od Rusije i Kine, forsiraju svoje ekonomske projekte i skupo oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba