RUSKA VOJSKA DOBRO OBUČENA I MOBILNA: Ministarstvo odbrane Nemačke upozorava na jačanje Moskve i Pekinga

Novosti online

07. 03. 2021. u 09:28

РУСКА ВОЈСКА ДОБРО ОБУЧЕНА И МОБИЛНА: Министарство одбране Немачке упозорава на јачање Москве и Пекинга

Foto: Tanjug/AP

RUSIJA želi da „destabilizuje i oslabi NATO“, dok Kina namerava da „formira međunarodni poredak u skladu sa svojim interesima“, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane Nemačke u koji je list „Velt am Sontag“ imao uvid.

Kako piše list, Ministarstvo upozorava na rast pretnji zbog želje za moći i novih vojnih mogućnosti Kine i Rusije.

U dokumentu se navodi da nemačko Ministarstvo odbrane brinu ruske rakete velikog dometa koje su supersonične, visoko precizne i teško se presreću, kao i velike investicije u očuvanje potencijala nuklearnog odgovora sa mora i „prioritetna modernizacija nuklearnog potencijala“. U njemu se tvrdi da na današnji dan, Moskva poseduje 6.375 nuklearnih bojevih glava.

Eksperti Ministarstva smatraju da je 840.000 ruskih vojnika dobro obučeno i mobilno.

„Konvencionalne Oružane snage Rusije mogu u kratkom roku, na određenoj teritoriji, postati superiorne“, navodi se u saopštenju.

Foto: EPA

Slabosti, po mišljenju eksperata, predstavljaju ograničene mogućnosti na moru, na globalnom nivou, i nedostatak udarnih dronova.

Kako tvrdi list, za Rusiju je vojska „instrument političke moći“, „uz prilično niske troškove, dobija se maksimalna moguća korist“.

Foto: Tanjug/AP

Zapadni političari često govore o „ruskoj pretnji“. Međutim, Moskva je više puta saopštila da Rusija nikada neće napasti neku državu NATO-a. Zapad jednostavno koristi povod za raspoređivanje svoje vojne tehnike i vojnika u blizini ruskih granica. Rusija, poslednjih godina, često izražava zabrinutost aktivnostima NATO-a u blizini svojih zapadnih granica.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

07.03.2021. 11:47

Ne samo Rusija, 4/5 svetske populacije želi da destabilizuje Nato, ali se zlikovci još uvek drže. Nadamo se i molimo da to zlo neće još dugo potrajati.

TRN

07.03.2021. 21:50

Skriveni maniri NATO glamura o ruskoj vojsci.. Nisu rusi i kinezi toliko alavi na vasu kokakolu imaju oni svoje likere i klikere da vam daju na poklon samo radi nuzde. Kad se uneredite nece biti toaleta za vas skrivene fasiste NATO demokratije.