CENA OD 250 DO 1.200 DOLARA - Kasperski upozorava: Vakcine protiv kovida se prodaju na crnom tržištu

V.C.S.

05. 03. 2021. u 11:48

VAKCINE protiv kovida 19 mogu se naći na crnom internet tržištu za 250 do 1.200 dolara, rezultat je istraživanja kompanije „Kasperski“.

ЦЕНА ОД 250 ДО 1.200 ДОЛАРА - Касперски упозорава: Вакцине против ковида се продају на црном тржишту

Foto unicef.org

Njeni istraživači ispitali su 15 različitih tržišta na „Darknetu“ i pronašli oglase za tri glavne kovid vakcine – „Fajzerovu“, „AstraZeneka“ i „Moderna“. Osim njih bilo je i prodavaca koji su reklamirali neverifikovana cepiva.

Kako navode, većina onih koji nude robu nalazi se u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD, a cene po dozi se kreću do 1.200 dolara, sa prosečnom oko 500. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifrovanu razmenu poruka kao što su „Wikr“ i „Telegram“, a uplate se vrše u obliku kriptovalute, pre svega bitkoina.

Većina prodavaca sa crnog tržišta obavila je između 100 i 500 transakcija, što ukazuje na to da su izvršavali prodaju, ali šta tačno korisnici „Darkneta“ kupuju ostaje nejasno. Nemoguće je reći ni koliko su doze vakcina koje se reklamiraju onlajn stvarne i koliko reklama je zapravo prevara.

- Na „Darknetu“ možete pronaći gotovo sve, pa nije iznenađujuće da tamošnji prodavci pokušavaju da iskoriste kampanju vakcinacije. Tokom protekle godine desio se čitav niz prevara vezanih za temu kovida i mnoge su bile uspešne. Trenutno, ne samo da ljudi prodaju doze vakcina, već i evidencije o vakcinaciji, odnosno dokumenta koja vam mogu pomoći da slobodno putujete – rekao je Dmitrij Galov, stručnjak za bezbednost kompanije „Kasprerski“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri