PRVI PUT U ISTORIJI JEDAN PAPA ODLAZI U IRAK: Na putovanje nosi i ekonomsku podršku od 1,5 milion evra

M. Ostojić

04. 03. 2021. u 17:22

Papa Franjo kreće u Irak, uprkos pandemiji i opasnostima i od 5 do 8 marta boraviće u toj zemlji. Zbog potrebe da odnese nadu za uspostavljanje dijaloga i ponovne izgradnje mosta za zajednički život hrišćana i muslimana.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ЈЕДАН ПАПА ОДЛАЗИ У ИРАК: На путовање носи и економску подршку од 1,5 милион евра

Foto: EPA

Prvi put u istoriji jedan papa posećuje Irak, zemlju u kojoj se nastanila jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica, koja danas vidno nosi rane rata, siromaštva, terorizma, progona. Pre 10 godina u toj zemlji živelo je oko 1,5 miliona hrišćana, danas ih je oko 400.000, a papina podrška  hrišćanskoj zajednici jeste i njen povratak na vekovna ognjišta.

Papa će posetiti više gradova u četiri dana i više crkava gde će održati mise i molitve.

- U antičkom gradu Ur, Avramovom gradu, ocu koji je spojio tri religije, priznat od jevreja, hrišćana i islama, papa će se moliti zajedno sa vernicima svih religija, uključujući i muslimane. 

Papin susret sa velikim Ajatolahom Al-Sistanijem, koji predstavlja stub oslonac u tom mogućnom mostu bratstva, smatra se najvažnijim događajem na ovom papskom putu i ima izuzetan značaj, jer je on lider u svetu šiita, a uvek se izjašnjavao u prilog mirnog suživota u Iraku.  

U Kirkuku u kojem većinom živi hrišćansko stanovništvo, a koji je dramatično pogođen i nad kojim je izvršeno nečuveno nasilje 2011. godine od strane islamske države, papu očekuju sa ogromnom nadom.

Papa na svoje putovanje nosi i ekonomsku podršku iz papske fondacije „Pomoć Crkvi koja pati“, 1,5 milion evra za stipendiranje 150 studenata na Katoličkom Univerzitetu u Arbilu.

I uoči papinog polaska na „put visokog rizika“ stigle su preporuke da ne kreće, jer je evidentno da situacija nije mirna, ali papa Franjo ne odustaje. Stoga je uključeno 10.000 vojnih snaga, tamošnjih i internacionalnih, snage Nato, specijalne snage, tajne službe, u uniformi i civilu, avioni i dronovi, minuciozno nadgledanje s neba i zemlje, a papa će se kretati u blindiranom autu osim na stadionu. Papa u petak stiže u Bagdad, na putovanje koje je definisano kao „izuzetni čin ljubavi“ za hrišćane Iraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!