SLAMKA SPASA JE RUSIJA, BRISEL "ZAKAZAO": Predsednik Češke lično od Putina traži "Sputnjik V"

Novosti online

28. 02. 2021. u 17:03

PREDSEDNIK Češke Miloš Zeman izjavio je u intervjuu „Si-En-En prima njuz“ da se obratio lično predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom o isporuci vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) njegovoj zemlji.

СЛАМКА СПАСА ЈЕ РУСИЈА, БРИСЕЛ ЗАКАЗАО: Председник Чешке лично од Путина тражи Спутњик В

Foto: EPA

Prema rečima Zemana, njegov zahtev je usledio nakon što se o tome dogovorio sa premijerom Andrejem Babišem.

- Ako sam dobro informisan, taj zahtev će biti prihvaćen. Međutim, naravno, biće potrebna sertifikacija - izjavio je Zeman, dodavši da će za to biti dovoljna sertifikacija češkog Državnog instituta za kontrolu lekova.

I češki premijer Andrej Babiš je takođe u intervjuu Si-En-En prima njuz saopštio da bi ta zemlja mogla da počne da koristi rusku vakcinu i bez odobrenja Agencije za lekove Evropske unije (EMA).

- Ne možemo da čekamo EMA, kada se Rusija nije prijavila (za odobrenje) - rekao je Babiš.

- Državni institut za kontrolu lekova mora da pregleda dokumentaciju i ako je on odobri, Ministarstvo zdravlja mora da izda izuzeće... i onda, zainteresovani mogu da se vakcinišu - rekao je Babiš.

U Češkoj je proteklih nedelja došlo do porasta broja slučajeva korona virusa, pa se ta zemlja sada svrstava među najgore na svetu po broju infekcija i smrtnosti od kovid-19.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)