"MLADA OD DŽIHADA" NE MOŽE U BRITANIJU: Bangaldeškoj Engleskinji iz kampa ID u Siriji neće biti dozvoljen povratak na Ostrvo

V. N.

27. 02. 2021. u 22:18

VRHOVNI sud Velike Britanije presudio je u petak da Šamima Begum, koja je iz Velike Britanije krenula u Siriju kako bi se pridružila terorističkoj grupi ID kao tinejdžerka, ne sme da se vrati bez obzira na državljanstvo jer predstavlja sigurnosni rizik.

МЛАДА ОД ЏИХАДА НЕ МОЖЕ У БРИТАНИЈУ: Бангалдешкој Енглескињи из кампа ИД у Сирији неће бити дозвољен повратак на Острво

Arhiva

Begum, koja ima dvojno britansko-bangladeško državljanstvo, otputovala je u Siriju sa 15 godina, zajedno sa nekim školskim kolegama, kako bi se pridružili kalifatu ID. Kako je kalifat "pao" ona je izronila u izbegličkom kampu u Siriji, gde je privukla interesovanje zapadnih novinara. Njeno državljanstvo opozvao je 2019. godine ministar unutrašnjih poslova, nakon niza intervjua koje je dala iz izbegličkog kampa u kojima je izrazila malo kajanja, ali je rekla da želi da se vrati u UK.

Pre presude, Vil Geds, stručnjak za borbu protiv terorizma, rekao je da bi rezultat sudske odluke "mogao imati vrlo ozbiljne posledice u pogledu ostalih britanskih državljana koji su se udružili sa terorističkim grupama u inostranstvu, preko i izvan ID.

"Rizici od ovih džihadista i terorista koji se vraćaju potencijalno mogu biti prilično veliki. Sigurnosne službe će takođe zahtevati znatnu količinu resursa, čak i ako su okrenule leđa prethodnim idealima ", rekao je u intervjuu u četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti