STIGLE NOVE FOTOGRAFIJE MARSA: Rover "Istrajnost" poslao prve panoramske prizore "Crvene planete" (FOTO)

Srna

25. 02. 2021. u 08:44

СТИГЛЕ НОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ МАРСА: Ровер Истрајност послао прве панорамске призоре Црвене планете (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

NASA rover "Istrajnost" poslao je na Zemlju prvu panoramsku sliku visoke definicije sa površine Marsa, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike snimljene 21. februara kamerom "mastkem-z".

Slika prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stenu sa usecima od vetra i ivicu kratera Jezero, gđe se rover spustio prošle sedmice.

NASA je saopštila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

DŽim Bel, istraživač sa Državnog univerziteta Arizone, koji predvodi operaciju sa kamerom "mastkem-z", rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mestu, prenela je agencija DPA.

"Istrajnost" je putovao svemirom blizu sedam meseci posle lansiranja iz Kejp Kaneverala u Floridi.

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini pre više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

"Istrajnost" će najmanje dve godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzroke stena i tla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)