OBRT NA TRŽIŠTU NAFTE: Zalihe u SAD porasle, cene pale

Tanjug

24. 02. 2021. u 10:02

CENE nafte su pale danas pod pritiskom industrijskih podataka koji su pokazali neočekivano povećanje američkih zaliha "crnog zlata" prošle nedelje, usled smanjene tražnje iz rafinerija u južnim saveznim državama SAD-a, koje su bile zatvorene zbog izuzetno velikih hladnoća.

ОБРТ НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Залихе у САД порасле, цене пале

Foto: Depositphotos

Američke zalihe sirove nafte su porasle za nedelju dana, zaključno sa 19. februarom, za milion barela, objavio je sinoć Američki insitut za naftu (API), prenosi Rojters.

Podaci API-ja pokazuju pad prerade sirove nafte u rafinerijama za 2,2 miliona barela dnevno.

Cena fjučersa američke WTI nafte skliznula je za 56 centi ili 0,9 odsto, na 61,11 dolara za barel na trgovanju u 5:06 časova po srednjoevropskom vremenu.

Fjučersi nafte Brent su pali za 35 centi ili 0,5 procenata, na 65,02 dolara za barel, čime je neutralisan njihov jučerašnji dobitak od 13 centi.

Ipak, analitičari smatraju da bi severnomorska nafta Brent mogla ponovo da se vrati na nivo od 66,45 do 66,97 dolara po barelu, što će zavisiti od toga kojom brzinom će biti obnovljena američka proizvodnja.

Investitori sada iščekuju da Uprava za energetske informacije SAD-a kasnije danas potvrdi da je došlo do rasta zaliha prošle nedelje, uprkos zaustavljanju proizvodnja iz škriljaca zbog neviđenog udara ledenog vremena na američkom jugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)