STEJT DEPARTMENT: SAD će pratiti organizacije uključene u izgradnju „Severnog toka 2“

Novosti online

22. 02. 2021. u 22:35

SJEDINjENE Američke Države će nastaviti da nadgledaju organizacije uključene u izgradnju „Severnog toka 2“ zbog mogućih sankcija, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: САД ће пратити организације укључене у изградњу „Северног тока 2“

Foto: AP

„Nastavićemo da proučavamo organizacije uključene u potencijalno sankcionisane aktivnosti“, rekao je Prajs na redovnom brifingu.

On je podsetio da su u izveštaju podnetom američkom Kongresu u petak samo ruski brod „Fortuna“ i njegov vlasnik kompanija „KVT-RUS“ označeni kao subjekti sankcija. Oni su u ponedeljak stavljeni na drugu uzastopnu listu sankcija.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su takođe Kongresu dale spisak od 15 organizacija koje su „u dobroj nameri“ prekinule svoje aktivnosti na gasovodu i zbog toga „u ovom trenutku“ nisu predmet američkih sankcija.

Prajs je dodao da će SAD obaveštavati Evropljane o dejstvima vezanim za „Severni tok 2“.

„Ništa što radimo neće biti iznenađenje za naše saveznike i partnere“, odgovorio je Prajs na pitanje da li će se sankcije gasovodu koordinirati sa Evropljanima.

„Nastavićemo da radimo sa Nemačkom, sa našim saveznicima i partnerima, na ciljevima energetske bezbednosti koje je proglasila sama Evropa“, dodao je Prajs.

Takođe je demantovao da se stav Stejt departmenta o gasovodu na bilo koji način promenio zbog činjenice da se na spisku sankcija ne nalaze dodatne kompanije i organizacije uključene u izgradnju „Severnog toka 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)