SAMIT LIDERA G7: Teme suprotstavljanje Kini, korona i svetska ekonomija, Bajden po prvi put na skupu

Tanjug

19. 02. 2021. u 19:04

САМИТ ЛИДЕРА Г7: Теме супротстављање Кини, корона и светска економија, Бајден по први пут на скупу

Foto AP

PREDSEDNIK Sjedinjenih Američkih Država DŽo Bajden danas prvi put prisustvuje sastanku lidera G7, na kojem se razgovara o borbi protiv korona virusa, otvaranju svetske ekonomije i suprostavljanju Kini.

Britanski premijer Boris DŽonson je na otvaranju virtuelnog sastanka pozdravio nova lica, predsednika Bajdena i novoizabranog italijanskog premijera Maria Dragija i pozvao na utvrđivanje plana za obnovaljanje globalne ekonomije, teško pogođene pandemijom koja je odnela 2,4 miliona života, prenosi Glas Amerike.

"Želimo da sarađujemo na tome da iz pandemije izađemo bolji - što je slogan koji je DŽo koristio nekoliko puta. Možda ga je uzeo od nas, a ja sam ga svakako uzeo od nekog drugog", rekao je DŽonson.

Dodao je da je "G7 veoma važan forum" i da su lideri ujedinjeni u pogledu mnogih svetskih pitanja, bilo da je reč o stavovima o puču u Mjanmaru ili privođenju Alekseja Navalnog u Moskvi.

"Bajden će se tokom sastanka usredsrediti na globalni odgovor na pandemiju, uključujući proizvodnju vakcine, distribuciju zaliha i borbu protiv novih žarišta", saopštila je u četvrtak portparolka Bele kuće DŽen Psaki.

Dodala je da će takođe "razgovarati o oporavku globalne ekonomije, između ostalog i o tome koliko je važno da sve industrijski razvijene zemlje i dalje pružaju ekonomsku podršku za oporavak, kao i da se pospeše globalne uloge da bi se rešili ekonomski izazovi, poput onih koji dolaze iz Kine", prenosi Glas Amerike.

LIDERI G7 OTVORILI PITANJE ULOGE DRUŠTVENIH MREŽA

Predsednik Francuske Emanuel Makron i drugi lideri koji učestvuju na video samitu G7 otvorili su pitanje uloge društvenih mreža u očuvanju slobode izražavanja i regulisanja oblasti javnih komunikacija, saopštili su danas francuski zvaničnici.

"Ovo pitanje je postavila nekolicina lidera, uključujući i našeg predsednika", odgovorio je jedan visoki francuski zvaničnik na pitanje novinara Rojtersa o odluci Fejsbuka da ukloni informativne sadržaje sa svog australijskog veb sajta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)