BAJDEN DA POMOGNE "ZATOČENOJ PRINCEZI": Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata apel novom predsedniku SAD

D. SAVIĆ

18. 02. 2021. u 19:19

NA adresu novog stanara Bele kuće stigla je nesvakidašnja molba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iz okruženja princeze Latife, u kojoj se od Džozefa Bajdena traži pomoć za njeno oslobađanje iz zarobljeništva sopstvenog oca.

БАЈДЕН ДА ПОМОГНЕ ЗАТОЧЕНОЈ ПРИНЦЕЗИ: Из Уједињених Арапских Емирата апел новом председнику САД

Šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum i princeza Latifa /Foto AP

Ćerka šeika Muhameda ibn Rašida el Maktuma, premijera i potpredsednika UAE i vladara Dubaija Latifa (35), tvrdi u nedavno objavljenom video-snimku da je otac drži zatvorenu u vili s rešetkama od 2018. godine, kada je pokušala da pobegne iz zemlje.

- Svakog dana sam zabrinuta za svoju bezbednost i svoj život, zaista ne znam da li ću da preživim ovu situaciju - saopštila je Latifa u video-snimku iz kupatila "zatvora" u očevoj vili.

Bivša supruga šeika Muhameda, princeza Haja bin Husein tvrdi da je on kidnapovao dve ćerke iz prethodnog braka - Šemsu i Latifu. Ali otac 19 dece šeik Muhamed, poznat ne samo kao jedan od najbogatijih vladara na svetu, već i po donacijama, posebno za obrazovni sistem na Bliskom istoku, kao i za Visoki sud u Dubaiju, tvrdi da je Latifa bezbedna i da se o njoj brine njena porodica.

No, Latifin glavni saveznik Dejvid Haj, ohrabren Bajdenovom skorašnjom akcijom koja je pomogla oslobađanju saudijske aktivistkinje za ljudska prava Ludžejn al Hatlul, obratio se američkom predsedniku uveren da je već pokazao da ima dovoljno uticaja da obezbedi oslobađanje princeze iz UAE. Saudijska aktivistkinja je, naime, oslobođena pošto je Bajdenova administracija delimično zaustavila prodaju oružja ovoj zalivskoj zemlji. Eksperti procenjuju da bi i UAE mogli da se nađu pod pritiskom da unaprede odnose sa SAD.

Bajden je, međutim, i pre molbe za pomoć u oslobađanju princeze demonstrirao zaokret prema UAE u odnosu na republikanskog prethodnika u Beloj kući Donalda Trampa. Za razliku od njega, Bajden je okončao pomoć za jemensku ofanzivu i zamrzao dogovor iz vremena Trampa o prodaji F-35 borbenih aviona za UAE.

Istovremeno, Bajden je u prvom telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izrazio nameru da pojača odbrambenu saradnju sa Izraelom i naglasio podršku nedavnoj normalizaciji odnosa između Izraela i zemalja arapskog i muslimanskog sveta.

UKLjUČILE SE I UJEDINjENE NACIJE

I agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHCR) se uključila u slučaj "zatočene princeze". Londonski advokat Latife Rodni Dikson rekao je britanskim medijima da se nada da će istraga UN biti odlučujuća za oslobađanje princeze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)