PODRŠKA IZ MOSKVE: Poglavar RPC čestitao vladici Porfiriju izbor za srpskog patrijarha

Novosti online

18. 02. 2021. u 19:18

PATRIJARH moskovski i cele Rusije razgovarao je telefonom sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i srdačno mu je čestitao na izboru za patrijarha srpskog.

ПОДРШКА ИЗ МОСКВЕ: Поглавар РПЦ честитао владици Порфирију избор за српског патријарха

Patrijarh Kiril

Takođe mu je poželeo da mu Gospod podari mnogo snage na predstojećem putu patrijaršijske službe.

- U ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime srdačno Vam čestitam na izboru na presto Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijaraha srpskog! Voljom Duha Svetog i izborom braće-arhipastira, sudbina srpskog pravoslavlja poverena Vam je kao nasledniku poglavarskog rada blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i njegovih prethodnika Pavla, Germana, Vikentija, Gavrila. Varnave i Dimitrija, kao i svih naslednika službe velikog svetitelja srpskog Save - navodi se u čestici.

- Milioni vernika su u Vama sada pronašli duhovnog pastira i učitelja, čije srce, ispunjeno revnošću prema Gospodu i očinskom ljubavlju prema svojim čedima, živi brinući se o potvrđivanju svete pravoslavne vere i očuvanju mnogovekovnog istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve - poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije.

Ruski patrijarh je istakao da ne sumnja da će u ovom teškom vremenu ruska i srpska crkva kao i uvek podržavati jedna drugu i zajednički se boriti za veru.

Vladika Porfirije srdačno je zahvalio patrijarhu Kirilu na čestici i dobrim željama. Srpskom patrijarhu je čestitao i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze moskovske patrijaršije, mitropolit Volokolamski Ilarion.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna