POSLE SEDAM MESECI I 470 MILIONA KILOMETARA: Najveći i najbrži rover Nase sve bliži Marsu

Tanjug

18. 02. 2021. u 01:07

Posle sedmomesečnog putovanja od 470 miliona kilometara, Nasin najveći, najbrži i najmoćniji rover do sada Persevirens (Istrajnost) približava se dugo očekivanom sletanju na crvenu planetu.

ПОСЛЕ СЕДАМ МЕСЕЦИ И 470 МИЛИОНА КИЛОМЕТАРА: Највећи и најбржи ровер Насе све ближи Марсу

Foto: Depositphotos

Rover od 2,7 milijardi dolara, koji treba da sleti na Mars sutra u 21.55 časova po našem vremenu predstavlja najnoviji i najambiciozniji Nasin napor da pronađe dokaze o životu na Marsu.

Iako je to sada neplodno mesto ledenih dina, peščanih pijavica, mrtvih vulkana i hladnih vetrova, naučnici veruju da je Mars u dalekoj prošlosti možda bio relativno topao svet pogodan za hemiju života, piše Vols Strit Džurnal.

„Persevirens će pokušati da odgovori na vekovno pitanje koje je generacijama izmicalo čovečanstvu da li je život ikada postojao negde drugde izvan naše planete“, rekao je Tomas Curbuhen, saradnik administratora za naučnu misiju svemirske agencije iz Vašingtona.

Tokom svoje dvogodišnje misije, Persevirens će lutati površinom i tražiti tragove organske materije, što bi moglo biti dokaz praiskonskih mikroba ili drugih jednostavnih oblika života. Druga mesta u Sunčevom sistemu, od vrelih oblaka Venere do zaleđenih okeana meseca oko Jupitera i Saturna, takođe mogu imati potencijal za život. Ali ta mesta se smatraju još nepristupačnijim od Marsa, zaključuje Vols Strit Džurnal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)