BIL GEJTS IZNEO NOVU TEORIJU O KORONI: "Dve doze vakcine nisu dovoljne!"

Novosti onlajn

17. 02. 2021. u 22:44

MOGUĆE je da će biti potrebna treća doza vakcine protiv virusa korona da bi se sprečili ozbiljni slučajevi bolesti izazvani novim sojevima, rekao je milioner i filantrop Bil Gejts.

БИЛ ГЕЈТС ИЗНЕО НОВУ ТЕОРИЈУ О КОРОНИ: Две дозе вакцине нису довољне!

Foto: AP Photo/Nati Harnik, File

Ova izjava dolazi usred sve veće zabrinutosti da su postojeće vakcine manje efikasne protiv južnoafričkog i brazilskog soja korone.

- Sada je pitanje da li nam je dovoljna samo izuzetno visoka pokrivenost postojećom vakcinom ili nam je potrebna i treća doza iste vakcine ili nam je potrebna modifikovana vakcina? - rekao je Gejts za Si-bi-es Ivning njuz.

- Svih pet kompanija koje proizvode vakcine u SAD žele da se pripreme za slučaj da ljudi koji su već primili dve doze mogu da dobiju i treću dozu vakcine. Mislim da je razumno razviti modifikovanu vakcinu kako bismo bili potpuno sigurni da će delovati i na ove sojeve virusa - rekao je on.

Gejts finansira istraživanja u Južnoj Africi kako bi se utvrdilo da li su vakcine kompanija „Astra zeneka“, „DŽonson & DŽonson“ i „Novavak“ podjednako efikasne i protiv zaraznije varijante virusa korona.

- Ovaj soj je za Astra zeneku poseban izazov, dok su vakcine „DŽonson & DŽonson“ i „Novavak“ nešto manje efikasne, ali ipak dovoljno efikasne - naveo je Gejts.

Ako se virus korona ne iskoreni, dodao je, u budućnosti će biti potrebno ponovo se vakcinisati.

- Verovatno ne na godišnjem nivou, ali sve dok virus postoji, želimo da se što manje širi Amerikom - naveo je.

Doktor Skot Gotlib, bivši šef Uprave za hranu i lekove, rekao je nedavno za Si-bi-es njuz da veruje da će vakcine koje se trenutno distribuiraju u SAD pružiti razumnu zaštitu od novih sojeva virusa. Ipak, dodao je, da će možda biti neophodno i primanje dodatnih doza vakcine na jesen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)