KAD PREDSEDNIK TESTIRA: Skandal u Peruu oko raspodele cepiva dobio novo poglavlje

I. STANOJEVIĆ

17. 02. 2021. u 22:54

JEDNA zemlja u Latinskoj Americi se, usred pandemije virusa korona, bori sa skandalom koji je buknuo upravo oko vakcinacije.

КАД ПРЕДСЕДНИК ТЕСТИРА: Скандал у Перуу око расподеле цепива добио ново поглавље

Foto EPA

Bivši predsednik Perua, Martin Viskara (57), zatražio je, i dobio, preko reda kinesku vakcinu "sinofarm". Ali nije jedini. Zajedno s njim, mesecima pre početka imunizacije u ovoj zemlji, vakcinu je primilo ukupno 487 političara, uključujući i predsednikovu suprugu i još jednog člana najuže porodice.

Masovna vakcinacija VIP-persona, podigla je Peru na noge, a dodatnu prašinu stvorila je činjenica koja je sada obelodanjena, da se Viskara pelcovao još u oktobru 2020. kineskom vakcinom "sinofarm" koja je tada bila tek u fazi testiranja.

Po rečima lekara dr Germana Malage, sa Univerziteta Kajetano Eredija u Limi, predsednik je kod njega došao sa zahtevom da mu ubrizga vakcinu, ne hajući što ona nema sertifikat za upotrebu, što je Malaga i učinio. Svedočeći za govornicom u Kongresu, dr Malaga je izjavio da je do susreta sa bivšim predsednikom tim povodom došlo 1. oktobra, kad je objavljeno da će vakcinom biti testirano 12.000 dobrovoljaca. Ali, za razliku od ostalih učesnika, Viskara je znao da neće dobiti placebo, nego pravu vakcinu.

- Tražio je od mene dve doze vakcine - izjavio je dr Malaga. - Nijednog trenutka nisam pomislio da činim nešto protivzakonito, jer je Peruu bio neophodan predsednik, da ga vodi u borbi protiv pandemije virusa korona. Nisam razmišljao ni o pravnim, niti političkim konsekvencama svog postupka.

Viskara majstor za skandale

I NAJVIŠU državnu funkciju, prošle jeseni, Viskara je napustio u oblaku skandala. Tada je reč bila o primanju mita, zbog čega mu je parlament Perua u novembru izglasao nepoverenje.

Predsednička funkcija je Viskaru očigledno pomogla.

Ali nekim drugim funkcionerima nije. Skandal je, između ostalog, "pomeo" peruansku ministarku zdravlja Pilar Maceti i šeficu diplomatije Elizabet Astete, koje su bile primorane da podnesu ostavke, kao i karijere dvojice pomoćnika ministara, koji su aktivno učestvovali i strategiji borbe protiv pandemije.

Peruanci su ogorčeni na bivšeg predsednika i svoje političare koji su se vakcinisali pre maltene pola godine, iako je, zvanično, imunizacija u zemlji počela tek pre nekoliko dana. U zemlji je oko 1,2 miliona ljudi obolelo od kovida 19, a preminulo je 43.880.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)