"BIĆEMO POPRIŠTE RATA RUSIJE I SAD" Norveški profesor upalio alarm nakon vesti da Pentagon šalje četiri bombardera u bazu Erland

Novosti onlajn

13. 02. 2021. u 15:06

ŠTO su Amerikanci pristuniji na norveškom tlu, veća je verovatnoća da će se Norveška pretvoriti u ratište između Sjedinjenih Država i Rusije, upozorava norveški profesor Tormod Hajer.

БИЋЕМО ПОПРИШТЕ РАТА РУСИЈЕ И САД Норвешки професор упалио аларм након вести да Пентагон шаље четири бомбардера у базу Ерланд

Foto: Depositphotos

Četiri američka strateška bombardera B-1B Lancer biće raspoređena u norvešku vazduhoplovnu bazu Erland tokom februara, izveštava holandski vazduhoplovni magazin Skrembl, navodeći da nije do kraja jasan razlog njihovog dolaska.

Tormod Hajer, profesor na Norveškom institutu za odbranu, veruje da se to uklapa u obrazac koji je toliko očigledan poslednjih godina.

- Norveška i SAD vode novi Hladni rat sa Rusijom. Fokus je na zadržavanju - kaže profesor Hajer.

On primećuje da Norveška igra važnu ulogu u "prednjoj" odbrani Sjedinjenih Država na krajnjem severu, jer je najbliža pretnji od koje se Amerika najviše plaši - ruskim nuklearnim snagama.

- Norveška sve više učestvuje u rivalstvu između velesila Rusije i Sjedinjenih Država. Shodno tome, raste i rizik da će u slučaju sukoba ili krize, ako stvari izmaknu kontroli, Norveška postati ratno poprište između Sjedinjenih Država i Rusije. U interesu Norveške je da nekako uravnotežimo SAD na zapadu i Rusiju na istoku - rekao je prof. Hajer.

Foto: EPA

Marija Zaharova

Marija Zaharova, portparolka Ministasrtva spoljnih poslova RF kako je navela da je Moskva "obratila pažnju na informacije o pripremama za premeštanje eskadrile američkih strateških bombardera u norvešku vazduhoplovnu bazr Erland u regionu Trondhajm radi izvođenja zajedničkih vojnih vežbi".

- Ovu odluku Osla smatramo još jednim korakom u lancu sličnih akcija za povećanje vojne aktivnosti na Dalekom severu, u neposrednoj blizini ruskih granica - konstatovala je Zaharova.

Ona je primetila da se nedaleko od norveškog Tromsa završava izgradnja luke za američke podmornice, a osim toga, na severu zemlje su trajno raspoređene jedinice marinskog korpusa iz Velike Britanije, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Zbunjuju komentari ministra odbrane Norveške da akcije njegove zemlje navodno imaju stabilizujući efekat i da navodno nema razloga za posebno oštru reakciju Moskve. Teško da se može govoriti o smirenosti kada rastu tenzije i stvara se moćna platforma za izvođenje vojnih operacija protiv naše zemlje - zaključila je portparolka ministarstva spoljnih poslova.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna