KAKO BEŽE TRAMPOVI NEPRIJATELJI: Objavljeni novi snimci upada u Kapitol, Pens i Romni zbrisali od demonstranata (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2021. u 09:52

NOVI snimci upada u američki Kongres tokom nereda 6. januara objavljeni su na saslušanju u Senatu povodom zahteva za opoziv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

КАКО БЕЖЕ ТРАМПОВИ НЕПРИЈАТЕЉИ: Објављени нови снимци упада у Капитол, Пенс и Ромни збрисали од демонстраната (ВИДЕО)

Foto: EPA

Snimke su tokom drugog dana procesa za impičment objavile demokrate tokom, koje traže Trampov opoziv pod optužbom za pobunu.

Za vreme nereda u Vašingtonu, Trampove pristalice upale su u kongresnu zgradu, zbog čega su kongresmeni i senatori, koji su na zajedničkoj sednici razmatrali rezultate predsedničkih izbora, evakuisani.

​Na snimcima se upravo vide trenuci evakuacije članova Predstavničkog doma i Senata, među njima i tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa, vođe demokrata u Senatu Čaka Šumera i republikanskog senatora Mita Romnija.

Radi se o snimcima sigurnosnih kamera, na kojima se vidi i upad demonstranata koji su nosili Trampova obeležja.

​Na snimcima se vidi kako demonstranti prolaze kroz hodnike kongresnog zdanja i dozivaju Nensi Pelosi, predsedavajuću Predstavničkog doma iz redova demokrata.

Takođe, demokrate su predstavile i policijski audio-zapis, na kojem se čuje kako policajac radio vezom govori da „demonstranti na njih bacaju metalne šipke i vatromet“.

Kongresmenka Stejsi Plasket navela je da je marš ka Kapitolu počeo pod uticajem Donalda Trampa i njegovog tima.

​Ranije je Senat, koji razmatra zahtev za opoziv usvojen u Predstavničkom domu, odobrio da je „suđenje“ Trampu u skladu sa ustavom SAD i da može da se sprovede, dok su republikanci osporavali njegovu ustavnost jer Tramp više nije na funkciji.

Za odobravanje suđenja glasale su sve demokrate i šest republikanaca.

​Da bi opoziv bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 17 glasova republikanaca u Senatu, koji ima po 50 članova demokratske i republikanske stranke.

Tramp je sve vreme, otkako je zahtev za opoziv pokrenut, negirao svoju odgovornost za upad u Kapitol i osudio je nerede.

Demonstracije u Vašingtonu izbile su jer su Donald Tramp i njegove pristalice tvrdile da je bilo brojnih neregularnosti na američkim predsedničkim izborima na kojima je pobedio Džo Bajden, dok je Tramp osporavao tu pobedu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina