SI OBJASNIO BAJDENU KAKO STOJE STVARI: Sukob Kine i Amerike bi bio katastrofalan za ceo svet

Novosti online

11. 02. 2021. u 07:28

PREDSEDNIK Kine Si Đinping, u razgovoru sa američkim liderom DŽozefom Bajdenom, izjavio je da bi sukob dve države predstavljao katastrofu za ceo svet.

СИ ОБЈАСНИО БАЈДЕНУ КАКО СТОЈЕ СТВАРИ: Сукоб Кине и Америке би био катастрофалан за цео свет

Foto: EPA

Prema rečima Sija, saradnja je jedini izbor u bilateralnim odnosima Pekinga i Vašingtona.

„Kinesko-američka saradnja odgovara kako SAD, Kini, tako i celom svetu. Sukob Kine i SAD bi sigurno bio katastrofalan za obe zemlje i za ceo svet“, prenosi Centralna televizija Kine reči Sija.

On je naglasio da, bez obzira na različite poglede na neka pitanja, strane treba da rešavaju nesuglasice na bazi uzajamnog poštovanja i da teže da izbegavaju pogrešne kalkulacije i osude.

Predsednik Kine je ukazao da Peking i Vašington treba da sarađuju u globalnoj borbi protiv pandemije, u oporavku svetske ekonomije, da podržavaju regionalni mir i stabilnost.

„U sadašnjoj situaciji, Kina i SAD, kao stalne članice SB UN imaju posebnu međunarodnu odgovornost i obavezu. Države treba da prate trendove, zajedno obezbeđuju mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu, daju istorijski doprinos u osiguranju mira i stabilnosti u celom svetu“, zaključio je on.

Si je pozvao Vašington da poštuje ključne interese Kine i pokaže uzdržanost kada se tiče pitanja Tajvana, autonomne oblasti Sinđang i Hongkonga.

Ovo je bio prvi razgovor dva predsednika, nakon što je Bajden zvanično postao predsednik SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

USAF

11.02.2021. 07:51

Dosta vise te propagande!Nije Si objasnio Bajdenu vec obratno-Bajden objasnio Siju da vode racuna o ponasanju,da ne bi Kinezi zavrsili sa sakom pirinca dnevno!