ZNAK ZAHVALNOSTI ZA "PRETRPLJENI STRES": Holandija plaća svojim veteranima iz Srebrenice po 5.000 evra

Tanjug

11. 02. 2021. u 00:16

ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ ЗА ПРЕТРПЉЕНИ СТРЕС: Холандија плаћа својим ветеранима из Сребренице по 5.000 евра

AP photo

HOLANDSKA vlada saopštila je danas da će svojim veteranima pri Ujedinjenim nacijama, koji nisu uspeli da spreče zločin u Srebrenici 1995. godine, platiti po 5.000 evra, kao "gest i znak zahvalnosti" za službu u "strašnim okolnostima", javio je AP.

Isplata, koju je najavio ministar odbrane, jedan od vladinih odgovora na studiju u koju je bilo uključeno 850 vojnika iz holandske mirovne misije, dodaje agencija.

Kako se navodi, Holandija se dugo borila sa posledicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Vim Koka je podnela ostavku 2002. godine, nakon što su holandske vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlašćenja da "zaštite oko 30.000 izbeglica koje su pobegle u holandsku bazu na istoku Bosne".

Holandski vrhovni sud je presudio da je Holandija delimično "odgovorna za smrt oko 350 muslimana koje su ubili bosanski Srbi tokom zločina", preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

prellee

11.02.2021. 03:59

Sve pogrešno prenešeno i interpretirano od bully medija Zapada. Holandski vojnici su došli u Bosnu kao neutralna strana a ne kao strana u konfliktu među zaračenim stranama. Ovdje je Zapad zauzeo poziciju kao Srbi su za sve krivi i oni su neprijateljska strana. Sve se naopako radilo zbog naopako postavljenih ciljeva snaga UN, da uspostave mir, a ne da kao oružana strana sila ratuje protiv jedne strane. Onda se zna šta je to, to je izgovor i OKUPACIJA, ništa drugo ne može biti. Možda je to i bio razlog dizanja tenzija, još veće mržnje i zločina. Nije bilo dovoljno samo Srbe suditi u Hagu, nego i druge dvije strane. To u Hagu mudri “pravnici“ nisu odradili za dugoročni mir i zadovoljenje pravde u BiH.