HOLANDIJA U CRVENOM: U Hagu iskočio tramvaj iz šina, obustavljnjen železnički i avio saobraćaj, oluja Darsi blokirala zemlju (FOTO)

Tanjug

08. 02. 2021. u 14:01

VLASTI u Holandiji proglasile su danas retku vanrednu situaciju nazvanu "crveni kod", zbog jake snežne oluje koja je pogodila tu zemlju.

ХОЛАНДИЈА У ЦРВЕНОМ: У Хагу искочио трамвај из шина, обустављњен железнички и авио саобраћај, олуја Дарси блокирала земљу (ФОТО)

Foto: EPA

To je inače i najveća snežna oluja u poslednjih 10 godina, sa udarima vetra do 90 kilometara na sat i temperaturama od minus pet stepeni, prenosi Gardijan.

Holandski meteorološki portal Weer objavio je da je to prva snežna oluja nakon januara 2010. godine.

Desetine letova na amsterdamskom aerodromu Šiphol su otkazane ili odložene, dok su na aerodromu u Ajndhovenu otkazani svi letovi. U potpunosti je obustavljen i železnički saobraćaj, uključujući i međunarodni ka Nemačkoj.

Obustavljen je tramvajski saobraćaj u Amsterdamu, dok je u Hagu došlo do iskakanja tramvaja iz šina.

U većem delu zemlje visina snežnog pokrivača je od pet do 10 santimetara, a u nekima i do 30.

Zbog teških vremenskih uslova svi centri za testiranje na korona virus su zatvoreni na nekoliko dana.

Premijer Mark Rute rekao je da će klizanje biti dozvoljeno ukoliko se kanali zamrznu, što bi bilo prvi put od 2018. godine, ali je istovremeno upozorio ljude da paze na socijalno distanciranje i da se trude da ne padnu i ne povrede se da ne bi završili u ionako pretrpanim bolnicama.

Ima nagoveštaja da bi mogao da, prvi put od 1997, bude održan maraton u klizanju Elfstedentoht kroz 11 gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)