DEMOKRATE PRETE TRAMPU: Ako ne dođeš da svedočiš....

Tanjug

04. 02. 2021. u 21:09

DEMOKRATE u Predstavničkom domu, koje imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trampu u Senatu, pozvale su danas bivšeg predsednika SAD da svedoči pod zakletvom u tom postupku.

ДЕМОКРАТЕ ПРЕТЕ ТРАМПУ: Ако не дођеш да сведочиш....

Foto AP

Predstavnički dom je prošlog meseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se "bore" protiv njegovog poraza na izborima.

Trampovi advokati su ove nedelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Tramp "savesno obavljao dužnost predsednika" i da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare - koje su bile neosnovane - zaštićene prvim amandmanom americkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora.

"U svetlu vašeg osporavanja ovih faktičkih navoda, pozivam vas da svedočite pod zakletvom o vašim postupcima 6. januara 2021. godine, pre ili tokom suđenja za opoziv u Senatu,", napisao je demokratski kongresmen DŽejmi Raskin, zadužen za proces opoziva, u pismu Trampu i njegovim advokatima, prenosi Glas Amerike.

Raskin je od Trampa zatražio da svedoči između 8. i 11. februara.

"Ako odbijete ovaj poziv zadržavamo sva prava uključujući i pravo da na suđenju ustvrdimo da se iz vašeg odbijanja da svedočite može izvući negativan zaključak u pogledu vaših poteza (ili izostanka istih) 6. januara 2021.", napisao je Raskin.

Još nije poznato da li će Tramp pristati na zahtev demokrata, a njegovi predstavnici nisu odgovorili na molbe za komentar.

Suđenje Trampu, prvom američkom predsedniku koji je opozvan dva puta, trebalo bi da počne naredne nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)