NEMAČKI MEDIJI HVALE RUSIJU: Vakcina “Sputnjik Ve” se može uporediti sa lansiranjem prvog satelita u svemir

Tanjug

04. 02. 2021. u 20:45

RUSIJA je iznenadila Zapad vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), kao što je SSSR iznenadio lansiranjem prvog satelita u svemir 1957. godine, piše nemački list „Velt“.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ РУСИЈУ: Вакцина “Спутњик Ве” се може упоредити са лансирањем првог сателита у свемир

Foto AP

U članku se navodi da Rusija od 1957. godine, sa tehničkog gledišta, nije mogla da iznenadi zapadne zemlje. Samo je vakcina, koja je pre drugih izašla na tržište, pokazala da je Rusija više od „Gornje Volte sa nuklearnim raketama“, kako je SSSR okarakterisao bivši nemački kancelar Helmut Šmit (1974-1982. godine).

List piše da je potrebno obratiti pažnju na publikaciju o ruskoj vakcini koju je objavio ugledni medicinski časopis „Lanset“, što dokazuje visoku efikasnost vakcine.

Podsetimo, naučni časopis „Lanset“ je objavio rezultate treće faze kliničkih ispitivanja „Sputnjika Ve“ (Sputnik V), potvrdivši njenu efikasnost i sigurnost. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja vakcina je pokazala visok nivo efikasnosti od 91,6 procenata.

Naučnici su došli do zaključka da vakcina obezbeđuje potpunu zaštitu prilikom teških slučajeva bolesti kovid 19.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravlja objavljivanje rezultata ruske vakcine. Predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnovič je izjavila da publikacija u „Lansetu“ govori o efikasnosti vakcine.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!