MOGUĆ NOVI "HLADNI RAT" ZA ARKTIK: Rusija za sada nije zabrinuta, ali situacija može dramatično da se promeni

Novosti online

03. 02. 2021. u 10:34

RUSIJA smatra da vojna pretnja na Arktiku nije velika i da u tom regionu nema problema koji bi zahtevali vojno rešenje.

МОГУЋ НОВИ ХЛАДНИ РАТ ЗА АРКТИК: Русија за сада није забринута, али ситуација може драматично да се промени

Foto: EPA/Depositphotos

- Na Arktiku nema problema koji zahtevaju vojno rešenje. Pitanja mogu i treba da se rešavaju za pregovaračkim stolom. Smatramo da je vojna pretnja u regionu u celini uzev - slaba - rekao je specijalni predstavnik ruskog Ministarstva za međunarodnu saradnju na Arktiku Nikolaj Korčunov.

Istovremeno, ruski diplomata je ukazao na intenziviranje vojnih vežbi država-članica NATO na Arktiku uz uključivanje zemalja koje ne pripadaju tom regionu.

Prema mišljenju Korčunova, takva „internacionalizacija“ je povezana s otkrivanjem potencijala za eksploataciju mineralnih resursa na Arktiku kao posledica topljenja lednika, kao i sa razvojem Severnog morskog puta i globalnih transportnih koridora na krajnjem severu.

- Bez obzira na to analiza vojnih aktivnosti priobalnih zemalja omogućava da se konstatuje da se na Arktiku niko ne sprema za oružani konflikt - rekao je Korčunov.

Ipak, ukazuje on, povećana vojna aktivnost u tom regionu i slabljenje poverenja mogu da vrate svet nekoliko decenija unazad i gurnu ga u stanje kao u vreme Hladnog rata.

Moskva, kako je dodao, registruje znake vojne eskalacije na Arktiku, o čemu svedoči i opredeljenost pojedinih država za politiku vojnog obuzdavanja, jačanje sopstvene vojne infrastrukture na teritoriji drugih arktičkih država i pokušaji da se na Arktik proširi zona odgovornosti NATO.

Na to treba dodati i nespremnost nekih arktičkih zemalja za multilateralni regionalni dijalog i sve jača retorika optužbi, rekao je Korčunov, dodajući da sve to zahteva zajedničke napore „Arktičke osmorke“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili