PRESEKLI - NAVALJNI IDE NA ROBIJU: U Moskvi osuđen najpoznatiji ruski opozicionar, čak 20 stranih diplomata bilo u publici

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

02. 02. 2021. u 23:04

LIDER male ruske opozicije i najžešći kritičar politike predsednika Vladimira Putina Aleksej Navaljni osuđen je juče u sudu u Moskvi na tri i po godine zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovne kazne.

ПРЕСЕКЛИ - НАВАЉНИ ИДЕ НА РОБИЈУ: У Москви осуђен најпознатији руски опозиционар, чак 20 страних дипломата било у публици

Foto AP

Ovim je zapravo uslovna kazna, na koju je osuđen još 2014. godine, preinačena u kaznu zatvora. Sud je ovim uvažio zahtev tužilaštva. Navaljni je, inače, uhapšen jer je izbegavao obavezu da se, u vreme trajanja uslovne kazne, javlja nadležnim organima.

Navaljni i njegov brat Oleg bili su optuženi da su prevarom kompanije "Iv Roše" stekli oko 30 miliona rubalja. Aleksej je 2014. bio uslovno osuđen na 3,5 godine, a njegov brat je otišao u zatvor i već je odslužio tu kaznu.

MEŠANjE U UNUTRAŠNjE STVARI

- PRISUSTVO stranih diplomata na suđenju Alekseju Navaljnom je mešanje u unutrašnje stvari Rusije - rekla je Marija Zaharova, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije. - Po pravilu, diplomate dolaze kad se sudi njihovim građanima, a čak i ako Navaljnog smatraju "svojim", on je građanin Rusije, zato je to mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

Ona je dodala da "Zapad kolektivno pokušava protivzakonito da pravi pritisak na Rusiju".

Navaljni je morao da se javlja nadležnim organima najmanje dva puta mesečno. Predstavnik Federalne službe za izvršenje kazni rekao je, pred sudom, da je Navaljni oko 60 puta narušio svoje obaveze javljanja. Njemu se kao veliki greh pripisuje činjenica da je, tokom uslovne kazne, organizovao nemire.

Pripravnost policijske snage ispred zgrade suda, Foto AP

Po izlasku iz bolnice "Šarite", u Berlinu, gde je bio na lečenju zbog navodnog trovalja novičokom, on je ostao na rehabilitaciji u Nemačkoj. I tada je bio u obavezi da se javlja, ali to nije činio, mnogi kažu zato što je koristio vreme za pravljenje filma protiv Putina. Zbog te "zaboravnosti", ili verovanja da mu je dovoljna zaštita zapadnih zemalja, nije poštovao zakonsku proceduru i čim je stigao u Moskvu na aerodrom "Šeremetjevo", on je uhapšen.

LAVROV: IZREŽIRANO TROVANjE

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da Rusija ima sve osnove da smatra da je "trovanje" Alekseja Navaljnog i sve sa tim u vezi bilo izrežirano. Nikakve realne činjenice na kojima su pravljene optužbe na račun ruskih vlasti nisu predstavljene. - Ako optužuju, neka dokažu krivicu. Ako govore "nećemo vam ništa reći, jer je to tajna", mi imamo razlog da smatramo da je to sve inscenirano - kazao je Lavlov.

Navaljni je pred sudom kazao da je Evropski sud za ljudska prava već saopštio svoju presudu po kojoj je on u slučaju kompanije "Iv Roše" nevin i da je to bio montirani proces.

- Bio sam godinu dana u kućnom pritvoru. Uprkos svemu tome i dalje žele da me strpaju u zatvor - rekao je Navaljni i zahtevao da ga puste na slobodu.

Julija  Navaljni, Foto AP

Juče je u moskovski sud došlo oko 20 diplomata iz zapadnih zemalja. U sudnici je bila i supruga Navaljnog Julija. Osim domaćih novinara suđenje je pratio i veći broj zapadnih dopisnika. Komentarišući situaciju oko Navaljnog, predsednik Dume Vjačeslav Volodin kazao je da je dokaz da je Navaljni saradnik zapadnih službi i to što je na suđenje došla grupa za podršku, sastavljena od stranih diplomata. Volodin smatra da su vlasti Nemačke napravile štetu Navaljnom što ga ranije nisu vratile u Rusiju, jer tada ne bi imao problema sa domaćim zakonom.

Novinari su pitali portparola Kremlja Dmitrija Peskova da li predsednik Vladimir Putin prati suđenje Navaljnom. On je odgovorio da Putin ne prati tok tog sudskog procesa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji