BAJDEN SE SAPLIĆE I O VAKCINE: Iako je nova američka administracija najavljivala mnogo promena, početak nije obećavajući

I. STANOJEVIĆ

02. 02. 2021. u 23:24

OBEĆANjA koja je novi američki predsednik Džozef Bajden davao sunarodnicima pre i posle stupanja na dužnost, nikako da barem krenu u pravcu ispunjavanja.

БАЈДЕН СЕ  САПЛИЋЕ И О ВАКЦИНЕ: Иако је нова америчка администрација најављивала много промена, почетак није обећавајући

Foto AP

Naprotiv. Gorući problem, imunizacija stanovništva protiv virusa korona, zapao je u ćorsokak, ni reči o tome da će novi šef Bele kuće "ispeglati" sve propuste svog prethodnika Donalda Trampa.

Dok dragoceno vreme curi, republikanski i demokratski tabori se "prepucavaju", a Amerikanci stradaju. Pre nedelju dana, otkriveno je da je misteriozno nestalo 20 miliona vakcina protiv kovida 19 i za to je optužena prethodna administracija. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti precizirao je da je, od decembra, 41 milion doza poslat širom SAD, ali je vakcinisano samo 22 miliona Amerikanaca. Prema podacima koje ima nova administracija, pojedine države su saopštile da se određenim količinama vakcina ne može ući u trag, odnosno da ih nema ni u skladištima, niti bilo gde.

Njujork, Foto AP

Loptica prebačena na Bajdenov teren povećala se usput, poput grudve snega. Jedan deo dodatih optužbi odnosi se na jalovo Bajdenovo obećanje da će vakcinisati 100 miliona građana za 100 dana. Drugi deo, nataložen u međuvremenu, udara na najosetljivije mesto u američkoj demokratiji, na tretman crnačke i latinoameričke populacije.

Američki portal "Politiko" objavio je, naime, juče da tek za polovinu vakcinisanih postoji statistika o etničkoj pripadnosti. Podaci za drugu polovinu, koji su upisivani, Bajdenovoj administraciji neće služiti na čast. A reč je o činjenici da je samo pet odsto od te polovine vakcinisanih Amerikanaca afričkog, a 11 odsto latino porekla.

NEJEDNAKI

U PRESTONICI, Vašingtonu, vakcinu je primilo samo sedam procenata Afroamerikanaca starijih od 65 godina. Istovremeno, u severnim delovima grada, vakcinisano je više od 25 odsto belaca iz iste starosne grupe.

Ovo će, navodi "Politiko", biti još jedan krucijalni rani test za Bajdena i njegovu administraciju, budući da je, drugog dana po preuzimanju funkcije, obećao da neće dozvoliti rasnu, niti ikakvu drugu diskriminaciju tokom vakcinisanja protiv korone.

Šlajfuje ozbiljno i Bajdenov paket pomoći ugroženima tokom pandemije koji čeka na odobrenje u Kongresu. Grupa republikanskih senatora koja se sastala u Beloj kući sa njenim šefom, otišla je bez dogovora. Predsednik traži 1.900 milijardi dolara, a republikanci predlažu 618 milijardi dolara.

Istog dana kada se Bajden sastao sa republikancima, demokrate u Predstavničkom domu i Senatu najavile su da će Bajdenov predlog staviti na glasanje, bez obzira na to da li će ga republikanci podržati. Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, a u Senatu imaju jednak broj mesta kao i republikanci, i u takvim situacijama odlučuje glas potpredsednika SAD, sada Kamale Haris.

- Skupo nas košta to što ništa ne radimo i vreme je da se nešto preduzme - ocenili su u zajedničkom saopštenju lider većine u Senatu Čak Šumer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

BAJDENOV "PAKET"

REPUBLIKANCI se slažu da treba izdvojiti 160 milijardi dolara za testove na virus korona, vakcine i zaštitnu opremu, ali ne sa povećanjem pomoći nezaposlenima na 400 dolara nedeljno. Bajden je, takođe, predložio da većina Amerikanaca dobije dodatnu pomoć od 1.400 dolara na postojećih 600 dolara koje je odobrio Donald Tramp, ali republikanci pristaju na po 1.000.

Predsednik SAD je poručio da će demokrate u Kongresu radije same usvojiti predlog, nego da se pregovori sa republikancima odugovlače. Republikanci, međutim, poručuju da bi bilo dobro da Bajdenov predlog ima podršku obe partije, upravo zbog smanjenja podela u društvu.

Haos sa vakcinama u SAD pokazao je da je američko društvo duboko podeljeno i da su na snazi okolnosti u kojima je teško pouzdano utvrditi činjenice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva