OGROMAN PORAST UBISTAVA U SAD: Broj likvidacija u 2020. veći za trećinu

Novosti online

01. 02. 2021. u 20:33 >> 20:25

EPIDEMIJA ubistava potresa Ameriku - broj likvidacija povećan je u 2020. za gotovo trećinu u odnosu na 2019. godinu.

ОГРОМАН ПОРАСТ УБИСТАВА У САД: Број ликвидација у 2020. већи за трећину

Foto: Tanjug/AP

Nova studija kojom je proučavana stopa kriminala iz 34 američka grada pokazala je veliki porast broja ubistava, kao i drugih krivičnih dela. Stopa ubistava porasla je za 30 odsto u 2020. godini u odnosu na 2019, pokazao je izveštaj Nacionalne komisije za kovid-19 i krivično pravosuđe.

Prema tom izveštaju, u 2020. dogodilo se 1.200 ubistava više nego u 2019, a stopa ubistava je 11,4 na 100.000 stanovnika.

Od 34 grada u kojima su proučavani podaci, broj ubistava je porastao u 29 gradova.

„Stopa ubistava bila je veća u svakom mesecu 2020. u poređenju sa istim mesecom u prethodnoj godini“, stoji u izveštaju.

Tako je broj ubistava u januaru i februaru bio veći za 32 odsto. Potom je od marta do maja, kada je na snazi bio karantin zbog korone, povećanje bilo 19 odsto. Međutim, stopa je drastično skočila u letnjim mesecima, kada je povećanje bilo i po 37 odsto, dok je u ostatku godine zabeležen rast od 28 odsto, prenosi RT.

Izveštaj navodi da su restrikcije u vezi sa kovidom možda imale uticaj na manju stopu rasta, ali da je ona kasnije ponovo skočila jer su epidemiološke mere unekoliko otežavale posao policiji.

Još gora situacija je kada se posmatraju tri najveća grada koja su ušla u istraživanje - Njujork, Čikago i Los Anđeles. Ta tri grada činila su čak 40 odsto zabeleženog povećanja stope ubistava, pri čemu je svaki od njih beležio značajan rast broja likvidacija.

Zabeležen je rast i drugih krivičnih dela. Broj napada koji su kao posledicu imali teške telesne povrede povećan je za šest, a oružanih napada za osam odsto.

Tokom karantina porastao je i broj slučajeva nasilja u porodici, a tokom cele godine zabeležen je rast krađe automobila za 13 odsto.

Međutim, bilo je i oblasti kriminala u kojima je zabeležen pad. Tako je u 2020. bilo manje pljački za devet odsto, provala u kuće za 24 odsto, a krivičnih dela u vezi sa drogom čak 30 odsto manje.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna