ASTRA ZENEKA SAMO ZA OVU KATEGORIJU STANOVNIŠTVA: Italijanska agencija za lekove odobrila upotrebu ove vakcine

Tanjug

30. 01. 2021. u 23:52

АСТРА ЗЕНЕКА САМО ЗА ОВУ КАТЕГОРИЈУ СТАНОВНИШТВА: Италијанска агенција за лекове одобрила употребу ове вакцине

Foto: AP

ITALIJANSKA agencija za lekove (AIFA) odobrila je danas vakcinu AstraZeneke protiv kovida za sve odrasle, ali preporučila je alternative za starije od 55 godina.

AIFA je odobrila vakcinu AstraZeneke za zaštitu od kovida za osobe starije od 18 godina, u skladu sa preporukom Evropske agencije za lekove, ali je izrazila određenu nesigurnost u pogledu efikasnosti kod osoba starijih od 55 godina jer je ta starosna grupa bila slabo zastupljena u ispitivanjima, prenosi portal Index.

U očekivanju dodatnih informacija agencija preporučuje preferencijalnu upotrebu AstraZeneke za osobe od 18 do 55 godina i upotrebu mRNA vakcina za starije ili osetljivije osobe.

Odluka AIFA je doneta dan nakon zelenog svetla Evropske agencije za lekove za korišćenje vakcine AstraZeneke za sve osobe starije od 18 godina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Svetlana Radinovic

03.03.2021. 11:36

Kad je bila pandemija Variola Vera imala sam 18g.i morala sam pre vakcinacije da primim inekciju Gamaglobulin jer nemam oziljak od BSZ vakcine. Dali i sada treba da primim inekciju pa onda vakcinu. Nemam nikakve hronicne bolesti.Hvala na odgovoru.