NAVALJNI OSTAJE U ZATVORU, NAJAVLJUJU SE NOVI NEMIRI: Ruski sud odbio zahtev za puštanje na slobodu lidera "male opozicije"

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

28. 01. 2021. u 22:49

SUD u Rusiji odbio je zahtev opozicionara Alekseja Navaljnog za puštanje na slobodu i on će ostati u zatvoru.

НАВАЉНИ ОСТАЈЕ У ЗАТВОРУ, НАЈАВЉУЈУ СЕ НОВИ НЕМИРИ: Руски суд одбио захтев за пуштање на слободу лидера мале опозиције

Foto AP

Navaljni se pred sudijama pojavio putem video-linka, tražio da bude pušten i opisao svoje zadržavanje u pritvoru kao "apsolutno ilegalno", ali je sud doneo odluku da on ostane iza rešetaka.

Istovremeno, rusko tužilaštvo je upozorilo da će se oštro kažnjavati svi oni koji pozivaju decu na demonstracije planirane za nedelju u znak protesta zbog hapšenja Navaljnog. Iako su njegovi najbliži saradnici pritvoreni, članovi regionalnih štabova Navaljnog ne odustaju od izlaska na ulice kako bi podržali svog lidera. Zbog učešća u demonstracijama 23. januara, koje nisu bile odobrene, privedeno je u policiju više od četiri hiljade ljudi, tvrde organizacije za zaštitu prava.

GUBLjENjE VREMENA

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da nema vremena da gleda novo istraživanje "Belingkanta" i "Insajdera" o ubistvu novinara Timura Kuaševa iz Naljčika, aktiviste Ruslana Magomedragimova iz mesta Kaspijsk u Dagestanu i lidera Nove Rusije Moskovljanina Nikite Isajeva. U istraživanju se tvrdi da je moguće da je ta ubistva organizovala Federalna služba bezbednosti. Sa druge strane, vlast tvrdi da sva ta istraživanja organizuju zapadne službe ne bi li kompromitovale rusko rukovodstvo.

Najviše uhapšenih je bilo u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Policija se posebno angažovala da pronađe one demonstrante koji su se tukli sa specijalcima. Uhapšen je Čečen Said Muhamed Džumajev (20) čija je tučnjava sa policijom snimljena, pa su to videli milioni ljudi na društvenim mrežama. On je pobegao iz Moskve u Pskovsku oblast, ali ga je policija tamo uhapsila. Sada njegovi roditelji tvrde da se on slučajno našao u masi i da on ne deli stavove sa opozicionarom Navaljnim.

Anastasija Vasiljeva, Foto TASS

Do sada je pokrenut 21 krivični postupak protiv demonstranata.

ČEKANjE

NOVI američki državni sekretar Entoni Blinken nije isključio nove sankcije protiv Moskve zbog hapšenja Navaljnog. Ali Blinken je kazao da će sačekati da potpuno proanaliziraju situaciju i da se zato neće žuriti sa konačnom odlukom.

Policija je uhapsila Olega Navaljnog, brata Alekseja Navaljnog i zadržala ga 48 sati zbog narušavanja sanitarno-epidemioloških pravila. Za istu stvar je pritvorena je i Marija Aljohina, članica nekadašnje grupe "Pusi rajot". Takođe je uhapšena i lekarka Navaljnog Anastasija Vasiljeva. Ona je lider sindikata "Alijansa lekara".

Oleg Navaljni, Foto AP

- Uhapsili su me u stanu i zamalo mi nisu slomili vrata. Najverovatnije da ću 48 sati provesti u istražnom zatvoru - kazala je Vasiljeva, koja je privukla pažlju javnosti svojim ponašanjem tokom privođenja. Naime, dok su joj policajci čitali odluku o hapšenju, ona je sedela za klavirom i svirala Betovenovu "Mesečevu sonatu". 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna